MILO ŠEKIĆ: Muftija Zukorlić je rušio brane koje nas dijele

260

Piše: Milo Šćekić

“Tako mi vremena -čovjek, doista, gubi,
samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.”
Časni Kur’an Sura Al-‘Asr – Vrijeme

Malo je ljudi koji svojim životom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, koji su svojom velikodušnošću sposobni srušiti onu vještačku branu koja dijeli nacione, vjere i uvjerenja. Podstaknut tim spoznajama, ali i znatiželjom, ljubopitljivošću, i željom da pokažem da baštinim slična uvjerenja, inicirao sam razgovor sa tadašnjim muftijom Zukorlićem.

Iz našeg razgovora sam ponio toliko impresija da sam kasnije u neposrednim razgovorima, na predavanjima, pa i televiziskim emisijama, na veliko zadovoljstvo publikuma interpretirao taj razgovor, ostajući do kraja fasciniram muftijinim duhom, razumijevanjem, erudicijom, ali i neposrednošću i velikodušnošću koju mi je toga dana tako raskošno ukazao.

Muftija je bio i ostao čovjek najdublje porinut u duhovnost Islama, dosezao u svom duhu vremena Ashaba, pa i Ensarija, ali i čovjek tradicije, nasljednik ljudske duhovne baštine koji je brinuo za očuvanje onog znanja i duha čiji tragovi u ljudskom nasledju bude aktivnu potragu za onim neprolaznim, univerzalnim, vječnim. Toliko puta je znao ponoviti da “teži tome da Bošnjaci budu poštovani u svojoj državi Srbiji”, a zatim i ponoviti da svi mi moramo raditi na pomirenju i oprostu koji će nas sve intezivnije spajati i ujedinjavati.

Muftija Zukorlić je u samom sebi, u svom duhu i djelu srušio onu neprirodnu branu koja nas na Balkanu, na žalost, još uvijek dijeli, branu izmedju istoka i zapada, islama i pravoslavlja, molitve i dove, vjernika i onih koji će to tek postati, Rumija, Selimovića i Skendera Kulenovića… U svakom je od nas, negdje u zametku, zavještano neko usavršavanje, i na nama je da to osvijestimo i nastavimo duhovno zavještanje pomirenja i oprosta koje nam je ovaj veliki čovjek toliko puta ukazao.

Molimo Allaha dz.š. da mu podari Dzennetu-l-Firdeus, a porodici, i cijelom bošnjačkom i muslimanskom ummetu, ali i svom dobronamjernom narodu, sabur.
“Meni najbliži od vas bit će o­ni koji imaju najljepsi ahlak (karakter), koji su skrušeni i koji mire i zbližavaju.”

Hadis Allahovog poslanika Muhammeda s.a.v.s.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *