Ministar Đerlek posjetio reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

53

Ministar Edin Đerlek danas je u Sarajevu posjetio reisu-l-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) Husein-ef. Kavazovića.

Razgovarali su o aktuelnoj situaciji u regionu i razmijenili mišljenja o mogućnostima poboljšanja odnosa između Beograda i Sarajeva, kao i odnosa između bošnjačkog i srpskog naroda u cjelini.

Đerlek je ovom prilikom kazao kako ga raduje što je reusul ulema istakao činjenicu da živimo izmiješani u mnogim djelovima regiona, da imamo mnogo toga zajedničkog, što nam otvara mogućnost značajnije saradnje i unapređenja odnosa, te da trebamo biti svjesni da se život i napredak ostvaruju samo u miru i da nikom nisu u interesu sukobi i zavada na našim prostorima već trajni mir i stabilnost.

Na kraju ministar Đerlek je kazao kako trajno opredeljenje kojim se rukovodi jeste da se sva otvorena pitanja mogu i moraju rješavati dijalogom.

U tom svjetlu jako je važno činiti odlučne korake u vraćanju jedinstva Islamske zajednice što nam mora biti prioritet u narednom periodu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *