Ministarstvo odbrane laže: Vojnika na Pešteru ubio otrovan gas

128

Stariji vodnik Dejan Stojković nije preminuo tokom pripreme vojne vežbe “Munjevit udar 2021” jer mu je “naglo pozlilo”, kako je tvrdilo ministarstvo odbrane, već zbog aktiviranja protivpožarnog sistema u oklopnom vozilu, do kog je došlo zbog javašluka nadležnih i nestručnog komandovanja.

Toksikološki nalaz, urađen nakon sumnjive smrti vojnika Dejana Stojkovića, koji je preminuo tokom priprema za vojnu vežbu „Munjeviti udar 2021“ na Pešteru, pokazao je da je otac dva maloletna deteta preminuo usled trovanja gasom koji je deo protivpožarnog sistema u oklopnom vozilu, saznaje list „Nova“.

Prema prvim informacijama, analize koje su urađene nakon smrti nastradalog vojnika potvrdile su sumnje Stojkovićeve porodice, kolega, ali i dela javnosti koji su od prvog dana sumnjali u zvaničnu verziju koju je pokušalo da plasira Ministarstvo odbrane u svom saopštenju rekavši da mu je naglo pozlilo i da lekari nisu uspeli da ga spasu.

„Ovaj nalaz je samo jedan od dokaza koji su potvrdili da opravdano sumnjamo u Ministarstvo odbrane i Dejanove nadležne od samog početka, otkako je preminuo. Šta će se dalje dešavati, ostaje da vidimo“, kaže nam izvor blizak porodici Stojković.

Trovanje gasom vojnika Stojkovića nastupilo je usled aktiviranja protivpožarnog sistema na oklopnom vozilu kojim je upravljao kobnog dana na Pešteru tokom priprema za vojnu vežbu „Munjeviti udar 2021“, a do aktiviranja tog sistema došlo je najverovatnije zbog aktivacije eksploziva blizu Stojkovićevog oklopnog vozila.

Na pitanje da li je taj eksploziv kobnog dana uopšte trebalo da bude aktiviran na tom mestu, zbog čega je Stojkoviću naređeno da nastavi sa vežbom nakon što je svoje nadređene obavestio o kvaru na vozilu i kako je moguće da su iskusni oficiri Vojske Srbije dozvolili da im pred očima u mirnodopskim uslovima nastrada vojnik, otac maloletne dece,

samo su neka od pitanja na koja će morati da odgovori istraga. Ipak, odgovor na pitanje da li je vežba „Munjeviti udar“ odražana usred leta, na visokim temperaturama, sa izmorenim vojnicima koji nisu mogli da koriste godišnje odmore, uopšte bila neophodna, ili je poslužila za promociju oružja i zadovoljavanje ličnih apetita samog vrha vlasti, ostaće da „visi“ u vazduhu.

Ne smemo zaboraviti da je Ministarstvo odbrane najpre šturo saopštilo javnosti da je vojnik preminuo jer mu je „naglo pozlilo“, a zatim ostalo nemo na naša pitanja, da bi potom još jednom saopštilo na svom zvaničnom sajtu, nakon što je javnost u Srbiji saznala šta se zapravo dogodilo, da ne treba politizovati Stojkovićevu smrt.

Vojni sindikat čeka nalaz obdukcije

Zvnični nalaz obdukcije, kako je „Nova“ ranije pisala, nisu dobile ni Stojkovićeve kolege iz Vojnog sindikata čiji je bio član, pa samim tim osiguravajuća kuća nije u mogućnosti da Stojkovićevoj porodici isplati novac koji joj sleduje.

Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *