Mitropolija otvoreno protiv Đukanovića: “Duboko vrijeđa osjećaje velikog broja građana Crne Gore”

109

Mitropolija crnogorsko-primorska danas se oglasila saopštenjem u kome upozoravaju da Milo Đukanović nastavlja da izaziva podele i uznemirava građane.

“Šta misli građanin Milo Đukanović o crkvenim verskim obredima trebalo bi da bude njegova privatna stvar i tema van dometa pažnje javnosti pa i same Crkve. Međutim, dok je taj građanin predsednik naše države dužni smo da se oglasimo kada on javno vređa i ponižava sveštene radnje koje se sprovode na našim duhovnim sabranjima.

Njegovi politički i ideološki obračuni sa premijerom i ministrima Vlade Crne Gore, ni najmanje ne ulaze u oblast interesovanja Crkve, ali zloupotreba crkvenih tema u svrhe Đukanovićevog političkog pravdanja i napada na druge aktere društvenog života, – duboko vređa osećaje velikog broja građana Crne Gore.

Uvrede sa te adrese nikako ne doprinose stabilnosti i napretku države čiji je Đukanović predsjednik”, navodi se u saopštenju.

Iz mitropolije ističu da je Đukanović prošle godine pao na ispitu poznavanja crnogorskog ustava, kada je pokušao da uređuje unutrašnje ustrojstvo SPC i eparhija u Crnoj Gori.

“Kako ne vidi, da kada se god dohvata crkvenih tema i dilema, on lično i politika koju predstavlja, srljaju u propast i gube poverenje naroda? Funkciju predsednika “svih građana” koja i postoji da personalno garantuje mir i stabilnost države, ovaj čovek očigledno zloupotrebljava kako bi uznemiravao i delio građane.

Nije ni lepo ni vaspitano da on svoje političke konkurente ruži i diskredituje tako što ukazuje na njihovo učešće u verskim obredima. Pitamo se, od koga je usvojio rečnik omalovažavanja crkvenih radnji nazivajući ih “lizanjem kašike” i “povlačenjem po podu”? Takav rečnik ne priliči ozbiljnim ljudima.

Ako nema ličnog poštovanja prema stvarima koje ne poznaje, zar u njemu ne postoji bar trunka pijeteta prema crnogorskoj istoriji u kojoj su obredi o kojima ovako nepristojno govori, bili nadahnuće generacijama naših predaka?

Ovakvi nedolični izrazi ne vređaju samo nas hrišćane, nego i pripadnike drugih konfesija u Crnoj Gori, kojima je saginjanje ljudi pred Bogom, ponekad i do samoga poda, ako treba i do crne zemlje – najsvetiji čin”, zaključuje se u saopštenju mitropolije.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *