Moguć sastanak Putina i Zelenskog? O čemu su razgovarale delegacije u Turskoj

Sastanak ukrajinskih i ruskih pregovarača u Istanbulu je završen oko 13:30 časova, saopštila je ukrajinska ambasada u Turskoj. Razgovori su trajali oko četiri sata sa povremenim pauzma. Nejasno je da li će se razgovori nastaviti i drugi dan, a obe strane su nakon sastanka saopštile šta su njihovi glavni zahtevi.

Ukrajinski pregovarači otkrili su nekoliko detalja o pregovorima u Istanbulu, što je bio prvi susret dve strane posle više od dve nedelje.
Ukrajina je predložila usvajanje neutralnog statusa u zamenu za bezbednosne garancije, što znači da se neće pridružiti vojnim savezima ili otvarati vojne baze, rekli su novinarima ukrajinski pregovarači.

Predlozi bi takođe uključivali period konsultacija od 15 godina o statusu anektiranog Krima i mogli bi da stupe na snagu samo u slučaju potpunog prekida vatre, prenosi Rojters.

Neutralan status bi značio da se Ukrajina neće pridružiti nijednom vojnom savezu. Među, potencijalnim garantima bezbednosti Ukrajine mogli bi da budu i Poljska, Izrael, Turska i Kanada.

Pregovarači su rekli da u aktuelnim ukrajinskim predlozima ima dovoljno materijala da bi se opravdao sastanak ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina, dodajući da čekaju odgovor Rusije.

Ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak je rekao da se danas u Istanbulu razgovaralo o sporazumu o “bezbednosnim garancijama” sa kauzulom o kolektivnoj odbrani “člana 5” NATO-a.

“Države garanti – SAD, Velika Britanija, Turska, Francuska, Nemačka itd. pravno aktivno su uključene u zaštitu od bilo kakve agresije. Implementacija putem referenduma i parlamenta države garanta”, napisao je on na Tviteru.

Šef ruske delegacije Vladimir Medinski rekao je da su pregovori bili konstruktivni.

“Razgovori su bili konstruktivni. Dobili smo predloge Ukrajine na razmatranje – jasno formulisan stav o njihovom uključivanju u ugovor. Ti predlozi će biti razmotreni u bliskoj budućnosti, o njima će biti podneti predsedniku, i biće dat naš odgovarajući odgovor”, rekao je Medinski.

Dodao je da će sastanak predsednika Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog biti moguć kada dve strane postignu dogovor.

„Predloženi format je bio sledeći – prvo se priprema ugovor, zatim sporazum odobravaju pregovarači, odobravaju ga ministri spoljnih poslova na sastanku, nakon čega se razgovara o mogućnosti sastanka šefova država na potpisivanju ovog ugovora.

Ovo nije lako pitanje, pogotovo što je sastanak moguć uz učešće država garanta mira i bezbednosti u Ukrajini“, rekao je šef delegacije.

On je dodao da je Moskva ponudila održavanje sastanka šefova država istovremeno sa parafiranjem sporazuma od strane ministara spoljnih poslova.

Nova.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.