Most u Sjevernoj Makedoniji nazvan Cvijet Srebrenice

140

Novi most preko rijeke Pčinje na regionalnom putu kod Kumanova nazvan je Cvijet Srebrenice, saopšćila je Vlada Sjeverne Makedonije.

Kako se navodi, taj most koji spaja sela Donje Konjare u Općini Kumanov i Srednji Konjari u skopskoj progradskoj općini Petrovec je sa 133 metra najduži most koji povezuje regionalne puteve u Sjevernoj Makedoniji.

Uvid u radove na izgradnji mosta, koji su u završnoj fazi, danas je napravio premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev zajedno sa poslanikom Zećirom Ramčilovićem, koji je dao inicijativu da se nazove Cvijet Srebrenice.

– Na inicijativu poslanika Zećira Ramčilovića, Vlada je donijela odluku da se postave table sa tim nazivom mosta, čime šaljemo poruku sjećanja i osude svakog genocida da se ne bi zaboravio i ponovio – rekao je Zaev.

Premijer Sjeverne Makedonije je napomenuo da se obilazak mosta Cvijet Srebrenice poklapa sa Međunarodnim danom Bošnjaka koji pripadnici te zajednice u Sjevernoj Makedoniji proslavljaju 28. septembra.

– Bošnjaci su sastavni i neraskidiv dio bogatstva naše multietničke, multikulturne i multikonfesionalne države i njihov doprinos u izgradnji i negovanju našeg “Jednog društva za sve” je isključivo značajan – istakao je Zaev.

Most Cvijet Srebrenice u Donjem Konjaru je, kako je saopćeno, koštao je nešto više od 60 miliona denara. Širok je 7,96 metara, ima dvije kolovozne trake i dva trotoara koja ispunjavaju sve standarde za odvijanje saobraćaja i pješaka.

U završnoj fazi je postavljanje elastične ograde, a u potpunosti će biti završen postavljanjem kandelabri.

N1/Faktor
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *