MUČI VAS NESANICA? Stručnjaci su osmislili 2 posebne TEHNIKE uz koje ćete zaspati za 60 ili 120 SEKUNDI

144

Koliko puta vam se desilo da se okrećete i obrćete po krevetu, a san neće na oči?

Tijelo vapi za odmorom, a kazaljka sata otkucava li i otkucava… Na kraju eto i zore, a vas je san oborio kada je vreme da se ustaje.

Rezultat: umorni ste, iscpljeni i nervozni.

Ukoliko vam se ovo ne dešava često (zbog čega bi ipak trebalo da se obratite doktoru i utvrdite tačne uzroke stanja), možda možete da pokušate sa dve tehnike koje su osmislili stručnjaci sa ciljem da se zaspi ili za 60 ili za 120 sekundi.

U ovo spadaju zapravo 2 načina. Prvi je tehnika 4-7-8, koju su osmislili naučnici sa Harvarda.

Prvo što morate da uradite je da stavite vrh jezika na gornje nepce, iza prednjih zuba, i tako ga držite sve do kraja vežbe. Izdahnite u potpunosti vazduh kroz usta uz glasno šištanje. Zatim zatvorite usta, udišite tiho vazduh kroz nos i u mislima brojite do četiri. Potom, zadržite dah brojeći do sedam. Ponovo izdahnite u potpunosti vazduh kroz usta uz glasno šištanje i neka to traje osam sekundi. Udahnite i ponovite ciklus tri puta za ukupno četiri udisaja.

Prvo podignite obrve što je više moguće 5 sekundi. Ovo će vam zategnuti mišiće čela. Opustite mišiće odmah i osetite pad napetosti. Sačekajte 10 sekundi. Široko se nasmejte da biste stvorili napetost u obrazima. Držite 5 sekundi. Opustite se i pauzirajte 10 sekundi.

Potom škiljite očima. Držite 5 sekundi. Opustite se i ponovo pauzirajte 10 sekundi. Nagnite glavu malo unazad kako biste udobno gledali u plafon. Držite 5 sekundi. Opustite se dok vam vrat tone u jastuk. Pauzirajte 10 sekundi.

Nastavite da pokrećete ostatak tela, od tricepsa do grudi, bedara do stopala. Svaki put napravite pauzu. Po rečima stručnjaka iz vojne škole, uglavnom se zaspi pre nego što uspete da istegnete celo telo.

Tehnika 120 sekundi 

Ukoliko nijedna od prethodnih tehnika nije urodila plodom, ovo je nešto što bi moglo pomoći. Zove se još i “Paradoksalna namera”. Primera radi, ukoliko kažete sebi da morate da ostanete budni, brže ćete zaspati.

Za ljude, posebno one koji imaju nesanicu, pokušaj spavanja može povećati anksioznost kod ponašanja. Istraživanje je otkrilo da su ljudi koji su vežbali “Paradoksalne namere”, zaspali brže od onih koji to nisu.

Umesto da “brojite ovce”, pokušajte da zamislite spokojno okruženje i sva osećanja koja idu uz to. Na primer, možete zamisliti vodopad, zvukove odjeka, buke vode i miris vlažne mahovine. Ključ je u tome da ovom slikom zauzmete prostor u vašem mozgu i da sprečite da se bavite mislima i brigama pre spavanja.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *