Muftija Zukorlić o “najluđoj” noći i proslavljanju Nove godine VIDEO

220

Kada se približi Nova godina, neki muslimani prije na mjesec dana planiraju gdje će dočekati Novu godinu, šta će obući za Novu godinu, šta će sve kupiti za Novu godinu… I djeca se raduju Novoj godini i Djedu Mrazu, odnosno kršćanskom svecu Svetom Nikoli, oko koga postoje kontraverze, i čiji mit i sve ono što je on donio sa sobom, kritikuju čak i mnogi vjerski predstavnici kršćana.

Djeda Mraz i jelka (ili bolje reći božićno drvce), su originalni i neizostavni detalji koji se vežu za doček katoličkog blagdana Božića, a koje su muslimani Bošnjaci svojski prihvatili kao dio dočeka Nove godine.

Baš kao što različiti narodi i kulture obilježavaju svoje nove godine, tako se obilježava i međunarodna  Nova godina. Termin koji se uglavnom upotrebljava za obilježavanje nove godine je ”slavljenje”. Mi muslimani ne slavimo svoju hidžretsku Novu godinu.

Mi je na prigodan način obilježavamo, podsjećajući se na značaj hidžre. Ni bajrame ne slavimo – i njih obilježavamo, više se veseleći. ”Slavljenje” je termin koji se veže samo za Uzvišenog Allaha. Samo se Uzvišeni Allah slavi i veliča.

Šta je o “najluđoj” noći govorio rahmetli Muftija Muamer Zukorlić

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *