Murić: Nema dokaza organizovanog prosjačenja, prosjaci sa strane suzbijeni

213

Član Gradskog veća Fevzija Murić ocenio je danas da u prethodnom periodu nisu prikupljeni dokazi o postojanju organizovanog prosjačenja u Novom Pazaru, te da su svi proceusirani slučajevi bili primjeri klasičnog prosjačenja.

On je nakon sastanka sa predstavnicima policije, Prekršajnog suda i Centra za socijalni rad kazao da je suzbijeno prisustvo prosjaka koji su iz drugih gradova dolazili u Novi Pazar, ali da problem i dalje predstavljaju ovdašnje mještanke koje zloupotrebljavaju djecu u te svrhe.

Iznio je podatak da je tokom prošle godine Prekršajni sud procesuirao 16 osoba iz drugih gradova koji su dolazili u Novi Pazar kako bi prosjačili, te da se oni nakon toga više nisu vraćali.

“Ove godine imamo šest prijava. To ne znači da je prosjačenje totalno suzbijeno”, kazao je Murić.

On je dodao da se šest prijava koje je Sud za prekršaje podnio od 1. juna ove godine odnose prevashodno na građanke koje prose sa djecom i ocijenio da je procesuiranje takvih slučajeva komplikovano.

“Komplikovana je procedura jer treba ženu sa djecom privesti, obezbjediti im prihvatilište, a najbliže je u Kragujevcu. Da bi mogli majku da procesuirate, morate da uradite i neke druge postupke vezane za djecu, što je dosta teško Sudu za prekršaje koji nema finansijskih sredstava da to sam radi”, rekao je Murić.

On je najavio da će policija, zajedno sa Centrom za socijalni rad i Prekršajnim sudom, ubuduće, dva puta mjesečno sprovoditi aktivnosti usmjerene ka suzbijanju prosjačenja.

Kazao je da je grad prihvatio inicijativu Centra za socijalni rad za formiranje Prihvatilišta za djecu i omladinu, čiju će izgradnju finansirati grad, kao i da će se u suzbijanje prosjačenja uskoro aktivno uključiti Komunalna milicija.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *