Mustafa: Tražimo srpske lične karte i pasoše za sve Albance iz Preševa i Bujanovca

210

Albanci u Preševu i Bujanovcu zahtevaju da se njihovo pitanje uključi u dijalog Kosova i Srbije i ističu da bi trebalo da imaju prava koja traži srpska zajednica na Kosovu, prenosi Reporteri.Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Preševu i Bujanovcu Ragmi Mustafa rekao je za Kosovo Pres da su Albanci u Preševu i Bujanovcu bili izloženi “sistematskoj diskriminaciji” od strane srpskih vlasti.

“Ono što je za nas važno, u okviru dijaloga Kosovo-Srbija, jeste da se pozabavimo pitanjem preševske doline. To podrazumeva i političko-pravno pitanje Albanaca. Za nas je važan reciprocitet. Pod reciprocitetom se podrazumeva jednakost i to znači da se prava manjina tretiraju simetrično. Ono što traže Albanci preševske doline, apsolutno priželjkuju i svima ostalima, ali je istovremeno važno i ono što drugi traže da bi i Albanci preševske doline imali koristi. Reciprocitet je neophodan, s obzirom na to da su Albanci u dolini podvrgnuti sistematskoj diskriminaciji”, kaže Mustafa.

Mustafa za Reporteri ističe da je deaktivacija albanskih adresa u ovom delu Srbije “neustavan akt”. On dodaje da, prema dosadašnjim podacima, ima oko pet do šest hiljada građana koji su do sada “deaktivirani”, što onemogućava da ti Albancu u Srbiji dobiju osnovna dokumenta, poput lične karte i pasoša.Mustafa poziva Srbiju da to zaustavi i vrati sve adrese Albanaca koje su “oduzete” ili “deaktivirane”.

“Pasivacija adresa je upravni akt kojim se adresa ukida i onemogućava građaninu da dobije osnovna dokumenta, ličnu kartu, pasoš i tako dalje. Za nas je važno da je ovaj akt antiustavan, anticivilizacijski. Obratili smo se svim međunarodnim mehanizmima, napravili smo posebne izveštaje u vezi sa tretmanom ove teme. S obzirom da je to ružan čin, tražili smo da se, na prvom mestu, zaustavi pasivizacija, a drugo da se vrate sve adrese Albanaca koje su oduzete ili pasivizovane.

Statistički podaci su problematični, ali smatra se da je do sada u pitanju oko 5-6 hiljada građana. Uprkos tome što smo zahtev podneli MUP-u Srbije, do sada nismo dobili tačne informacije”, dodaje on.Uz to, Mustafa traži od Vlade Kosova, ali i Albanije, da izvrši pritisak na Srbiju da sprovede sporazume potpisane sa političkim predstavnicima Albanaca Preševa i Bujanovca.

“Mi kao Nacionalni savet Albanaca smo kontinuirano imali intenzivnu saradnju i komunikaciju sa Vladom Kosova i Vladom Albanije. Kontinuirano smo se bavili posebnim temama koje se odnose na svakodnevni život ljudi, ali i temama koje se tiču dijaloga sa Kosovom, ali i implementacije sporazuma koje je Vlada Srbije potpisala sa institucionalnim i političkim predstavnicima Albanaca prešvska doline”, naglašava Mustafa.Međutim, on izražava zahvalnost za posetu zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija i ministarke obrazovanja, nauke i tehnologije Arberie Nagavci prošle nedelje Preševu i Bujanovcu.

“Mi kao Nacionalni savet Albanaca smo kontinuirano imali intenzivnu saradnju i komunikaciju sa Vladom Kosova i Vladom Albanije. Kontinuirano smo se bavili posebnim temama koje se odnose na svakodnevni život ljudi, ali i temama koje se tiču dijaloga sa Kosovom, ali i implementacije sporazuma koje je Vlada Srbije potpisala sa institucionalnim i političkim predstavnicima Albanaca prešvska doline”, naglašava Mustafa.

Međutim, on izražava zahvalnost za posetu zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija i ministarke obrazovanja, nauke i tehnologije Arberie Nagavci prošle nedelje Preševu i Bujanovcu.”Ovo je od posebnog značaja za sve Albance preševske doline, s obzirom da su finansirali besplatne knjige za osnovce na albanskom jeziku, od prvog do osmog razreda. Istovremeno su se sastali i razgovarali sa političkim liderima o političkim pitanjima”, zaključuje Mustafa.

KO
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *