Mustafi: Albanci u preševskoj dolini treba da imaju ista prava kao Srbi na severu Kosova

200

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafi izjavio je da nema razloga da Albanci sa juga Srbije imaju manje slobode i prava od Srba na severa Kosova.Mustafi je na Fejsbuku naveo šest tačaka sporazuma koje je premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

”Opšti principi bilateralnih odnosa (međusobno priznavanje, ulazak u sve međunarodne organizacije), rešavanje problema iz prošlosti (nestale osobe, utvrđivanje i rešavanje problema silovanih, raseljenih lica, uništavanje javne privatne imovine i vraćanje artefakata i svih drugih artefakata koje je Srbija ukrala sa Kosova i na kraju ratna reparacija koju Srbija mora da plati), saradnja u budućnosti, reciprocitet u istim pravima za Albance u preševskoj dolini kao ona koja imaju Srbi na severu, preispitivanje ranije dogovorenih sporazuma i konačno rešenje“, kaže Mustafi.

Prema njegovim rečima, to je istorijska prilika za pomirenje zbog budućih generacija.”Ovo je prilika za trajni mir, jer ono što Albanci iz doline žele sebi, mi to ne uskraćujemo drugima. Ali ono što je drugom dato, to nam niko drugi ne može odreći! Manjine više ne mogu biti izvor podela, već moraju biti mostovi koji povezuju naše sudbine ka evropskoj budućnosti“, rekao je Mustafi.

KO
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *