Na Cetinju se pripremaju masovni protesti protiv ustoličenja novog mitropolita, Amerikanci izdali posebno upozorenje

198

Crnogorski domoljubi koji se protive inauguraciji budućeg poglavara SPC-a u Crnoj Gori Joanikija pozvali su na masovne prosvjede.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici upozorilo je svoje državljane da će se u nedjelju u Cetinju održati velike demonstracije protiv ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC), preporučivši da se izbjegava područje demonstracija te da prate lokalne medije.

“Očekuje se zatvaranje ulica i značajno prisustvo policije”, navodeno je u objavi na internetskoj stranici veleposlanstva SAD-a.

Crnogorski domoljubi koji se protive inauguraciji budućeg poglavara SPC-a u Crnoj Gori Joanikija, koje bi se trebalo održati 5. rujna, pozvali su na masovne prosvjede u nedjelju, u centru Cetinja, kako bi iskazali nazadovoljstvo namjerom SPC-a da upravo u cetinjskom manastiru ustoliči budućeg mitropolita crnogorsko-primorskog koji će na tom mjestu zamijeniti preminulog mitropolita Amfilohija.

Kako je protokolom SPC-a prediviđeno, a koji su objavili crnogorski mediji, ustoličenju novog crnogorskog mitropolita na Cetinju prisustvovat će patrijarh SPC-a Porfirije, a poziv su dobili i crnogorski dužnosnici i diplomati.

Tenzije u povodu ustoličenja prvog čovjeka SPC-a traju već tjednima. Dnevnik Vijesti je subotu objavio da postoji bojazan da će se jedan dio policajaca unutar crnogorske Uprave policije prikloniti prosvjednicima, i na taj način prihvatiti poziv bivšeg prvog čovjeka crnogorske policije Veselina Veljovića, koji trenutno obnaša funkciju savjetnika za sigurnost crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića, a koji je u autorskom tekstu pozvao policijske službenike da odbiju naređenja koja su suprotna crnogorskom Ustavu.

U odgovoru na takve tvrdnje iz crnogorskog Ministarstva unutarnjih poslova poručili su da će crnogorska policija braniti Ustav i zakone, te su apelirali na građane da imaju povjerenje u njihov rad.

“Građanke i građani, imajte povjerenje u naš rad! Čuvajmo jedni druge! Čuvajmo Crnu Goru”, poručili su iz crnogorskog MUP-a.

Sredinom prošlog tjedna veleposlanstva SAD-a i EU u Podgorici pozvali su na smirivanje tenzija zbog najavljenog ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a na Cetinju.

Iz Delegacije EU u Podgorici upozorili su da su izjave koje kreairaju etničke i vjerske tenzije u suprotnosti s europskim vrijednostima, te su naveli kako podsjećaju crnogorske vlasti i SPC, da blisko surađuju po pitanju mjesta ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, pri čemu sigurnost građana treba biti na prvom mjestu.

U crnogorskoj vladi koja je izabrana početkom prosinca 2020. godine, većina ministara bliska je SPC-u, na čiji je prijedlog Zdravko Krivokapić izabran za premijera.

Novu vlast, koja je poslije tri desetljeća u oporbu poslala Demokratsku partiju socijalista Mile Đukanovića, čine tri koalicije: Krivokapićeva prosrpska Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija predsjednika parlamenta Alekse Bečića i Crno na bijelo jedinog potpredsjednika crnogorske vlade Dritana Abazovića.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *