Na spisku za sankcije u CG: Predstavnici Karađorđevića, Vulin, Šešelj, Bećković, Raković, Vučićević, Marić…

179

Građanska inicijativa 21.maj podnela je predlog svim relevantnim institucijama u Crnoj Gori za uvođenja sankcija pojedincima i organizacijama iz Srbije.

Predlog su dostavili Predsedniku Crne Gore, Vladi i Ministarstvima Spoljnih i Unutrašnjih poslova, kao i Ministarstvu odbrane. Takođe, isti će biti dostavljen i Skupštini Crne Gore i poslaničkim klubovima u njoj.

Smatraju da je potrebno imati u vidu prevetnivni, a ne samo punitivni karakter ovih aktivnosti, i iz tog razloga predlažu da se napravi javno dostupna lista sankcionisanih državljana Srbije.

“Ovde posebno treba staviti naglasak na javnim delatnicima, koji utiču na formiranje javnog mnjenja u Srbiji i Crnoj Gori, proizvodeći tenzije u Crnoj Gori, polarizujući crnogorsko društvo obesmišljavajući i sužavajući prostor za dijalog.

Proces donošenja odluka o sastavljanju liste i njenim proširenjima mora biti transparentan, i moraju postojati čvrsti materijalni dokazi o delovanju sankcionisanih lica i organizacija”, navode.

Uz to, dodaju, celi proces uvođenja sankcija mora poštovati odredbe međunarodnog prava, kao i ljudska prava i osnovne slobode.

Spisak onih javnih ličnosti koji kroz svoje svakodnevno delovanje sebe već sada kandiduju za uvrštavanje na listu sankcionisanih je dugačak.

Kroz širenje dezinformacija, poluinformacija i malinformacija, kroz širenje etničke mržnje prema Crnogorcima i manjinskim narodima u Crnoj Gori, ovi i drugi javni delatnici iz Srbije, sebe su učinili instrumentima otvorenih direktnih i hibridnih pretnji Crnoj Gori i njenoj bezbednosti

“Od predstavnika kraljevske kuće Karađorđevića i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, preko Vojislava Šešelja, Matije Bećkovića, Aleksandra Rakovića, Dragana Vučićevića, Jovane Jeremić, Milomira Marića i drugih”.

Ovde se, ističu, ne zalažu za dosadašnje ad-hoc delovanje i zabranu ulaska u Crnu Goru stranim državljanima kroz situaciono, reaktivno delovanje, jer isto smatramo ograničenim u smislu dometa i efikasnosti.

“Koristeći postojeće zakone i druge akte, i njihovim izmenama i dopunama, može se kreirati jasna i transparentna procedura kojom se određenom pravnom ili fizičkom licu iz Srbije, ali i drugih zemalja, mogu uvesti sankcije”.

Primere za to možemo naći i u praksi EU i Ukrajine, koje su na sličan način delovale prema funkcionerima, oligarsima i propagandistima iz Rusije i Belorusije, pre i tokom konflikta u Ukrajini.

Srpskim državljanima za koje se dokaže da su svojim javnim i tajnim delovanjem doveli u pitanje crnogorsku nezavisnost, iskazivali pretenzije prema njenoj teritoriji, kulturi i nasleđu, kao i da su sa istim ciljevima direktno i indirektno uticali na političku situaciju u Crnoj Gori, treba onemogućiti ulazak u Crnu Goru, kao i tranzit kroz njenu teritoriju vazduhom, kopnom i morem.

Takođe, njihovu imovinu i imovinu sa njima povezanim pravnim licima u Crnoj Gori treba zamrznuti. Ovo se odnosi na račune u poslovnim bankama u Crnoj Gori, i svu pokretnu i nepokretnu imovinu.

Kroz širenje dezinformacija, poluinformacija i malinformacija, kroz širenje etničke mržnje prema Crnogorcima i manjinskim narodima u Crnoj Gori, ovi i drugi javni delatnici iz Srbije, sebe su učinili instrumentima otvorenih direktnih i hibridnih pretnji Crnoj Gori i njenoj bezbednosti.

Srpskim državljanima za koje se dokaže da su svojim javnim i tajnim delovanjem doveli u pitanje crnogorsku nezavisnost, iskazivali pretenzije prema njenoj teritoriji, kulturi i nasleđu, kao i da su sa istim ciljevima direktno i indirektno uticali na političku situaciju u Crnoj Gori, treba onemogućiti ulazak u Crnu Goru, kao i tranzit kroz njenu teritoriju vazduhom, kopnom i morem. Takođe, njihovu imovinu i imovinu sa njima povezanim pravnim licima u Crnoj Gori treba zamrznuti

Kako navode u predlogu koji potpisuje Ljubomir Filipović, izvršni koordinator GI “21. Maj”, „u svetlu ruske invazije na Ukrajinu, a konkretno prepoznavanja u ruskim agresivnim aktivnostima u Ukrajini,

obrazaca delovanja Srbije prema Crnoj Gori, i imajući u vidu konstantnu kampanju destabilizaicionog delovanja pojedinaca, organizacija i državnih organa Srbije u Crnoj Gori,

smatramo da je od velike važnosti podstaći proaktivno djelovanje države Crne Gore u cilju zaštite mira i bezbednosti njenih građana“, navode u obrazloženju.

Smatraju da je od velike važnosti podstaći proaktivno delovanje države Crne Gore u cilju zaštite mira i bezbednosti njenih građana.

“Iz ovih razloga smatramo da je od izuzetnog značaja sistemski i sistematski pristupiti kreiranju državne bezbednosne politike Crne Gore u delu sankcionisanja stranih državljana, koji svojim političkim delovanjem ugrožavaju mir u Crnoj Gori i predstavljaju bezbednosni rizik za Crnu Goru”.

Ukazuju da je mešanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore vekovima stara praksa usmerena “ka udovoljavanju imperijalnih apetita Srbije, kroz poništavanje ili obesmišljavanje crnogorske nezavisnosti ili stavljanje Crne Gore u odnos zavisnosti prema Srbiji”.

Poslednje političke promene u Crnoj Gori pokazale su, ističu, koliko takvo mešanje Srbije predstavlja limitirajući faktor za razvoj demokratije u Crnoj Gori.

Pored prepoznavanja unutrašnjih protivrečnosti, sistemskih grešaka i nedostatka liderske odgovornosti unutar Crne Gore, i svesnosti da je prioritet svih prioriteta osnaživanje društvene kohezije unutar Crne Gore, ne treba zanemariti spoljne maligne uticaje, koji čine ovaj zadatak značajno težim.

“Iz ovog razloga predlažemo proaktivno zakonodavno delovanje i druga normativna delovanja koja bi imala za cilj obeshrabrivanje spoljnih aktivnosti koje za cilj imaju povredu ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Crne Gore”, stoji u njihovom saopštenju.

danas.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *