Najbolje vikend pešačke ture po planinama

222

Rtanj

Rtanj je planina u istočnoj Srbiji koja se naglo izdiže iz ravnice i završava skoro potpuno pravilnom krečnjačkom piramidom. Najviša tačka Rtnja je vrh Šiljak visine 1.561 metara nadmorske visine.

Zbog specifičnog izgleda oko Rtnja se ispredaju razne legende, a pojedini pokušavaju da dokažu da je nekada zaista bio piramida.

 

Rtanj je jedna od najomiljenijih planinarskih destinacija u Srbiji. Ova planina privlači planinare tokom cele godine, kako početnike tako i iskusne planinare koji se ovde kondiciono pripremaju za ozbiljnije uspone po svetu. Do vrha je moguće doći obeleženim stazama sa različitih strana, čak i bez pomoći vodiča.

 

Ipak, penjanje u zimskim uslovima se ne preporučuje početnicima, planinarima bez iskustva i opreme, pišu na sajtu Trekking-serbia.com.

Boravak na vrhu pruža nezaboravan ugođaj. Pri dobroj vidljivosti sa Rtnja moguće je videti planine sa kraja na kraj Srbije.

Stara planina (Balkan)

Ne zovu je bez razloga Stara planina – u sebi krije predivan svet vrhova, vodopada, kanjona, klisura, pećina i čuva tajne raznih epoha. Toliko je fascinantna i svojom lepotom toliko pruža da je gotovo nemoguće videti sve ni za mesec dana planinarenja po njoj.

 

Bez obzira na to da li se odlučite za lagani hajking kroz prelepe prirodne predele Stare planine ili pak se odlučite za višednevnu treking turu, svakako ćete imati mogućnost da istražujete, iskusićete avanturu sa dosta savladanih uspona i silazaka. Bićete punog srca i utisaka, uvek sa željom da joj se iznova I iznova vraćate, da nesto ponovo obiđete i neke nove predele otkrijete.

 

Stara planina ili Balkan je prostrani planinski venac koji se prostire od Vrške čuke u istočnoj Srbiji, manjim delom kroz Srbiju i kroz celu Bugarsku sve do Crnog mora na istoku. Najviši vrh Stare planine u Srbiji je Midžor sa 2.169 mnv.

Na srpskoj strani Stare planine otkriven je znatan broj visokih vodopada: Čunguljski 43 m; Piljski – 64 m; Kopren – 103.5 m; Kaluđerski skokovi – 232 m, a pretpostavlja se da postoji i znatan broj još neotkrivenih vodopada.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *