Najčuvanija tajna Moskve

142

Bunker 42 je dizajniran i izgrađen nakon prvih nuklearnih testiranja bivšeg Sovjetskog saveza – kada je ustanovljeno da se sklonište mora napraviti na dubini od barem 50 metara ispod zemlje kako bi se izbegle posledice udara i radioaktivnog zračenja.

Pred Rusima je bio ogroman izazov – trebalo je da izgrade monumentalnu i sigurnu strukturu po određenim specifikacijama ispod gradskih ulica, bez da poremete postojeću infrastrukturu i da za to ne otkrije građanstvo i politički neprijatelji.

Iz strateških razloga i blizine s Moskovskim kremljom, Bunker 42 se počeo graditi podno brda u okrugu Taganski.

Građen je sve do 1956. godine, a srećom nikad nije iskorišten u potpunosti za svoju primarnu funkciju, piše Pun kufer.

 

Tokom Hladnog rata bio je zapovedna baza koja je nagledala letelice koje su prenosile osetljiv teret poput nuklearnog oružja.

Danas je ovaj prostor pretvoren u spomenik i muzej po imenu Bunker 42 koji odgovara na pitanje kako je život izgledao iza Gvozdene zavese.

Svaki posetilac dobija tajnu propusnicu za ulaz, spušta se 18 spratova ispod zemlje i razgleda prostor u kojem je 30.000 ljudi moglo preživeti 90 dana bez izlaska na svetlo.

U sklopu muzeja nalazi se restoran s ruskim specijalitetima, a prostorije se iznajmljuju za vežbanje hevi metal grupa, tim bildinge, svadbene svečanosti, poslovne konferencije i slična događanja.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *