Najljepši kanjon na svijetu, ovdje svi žele da se fotografišu FOTO

185

Kanjon Antilope je najfotografisaniji na svijetu, poslije Petre u Jordanu.

Kanjon Antilope (Antelope Canyon) nalazi se u, možda najfotogeničnijoj, američkoj državi – Arizoni. Egzotičnosti kanjona doprinosi i činjenica da se nalazi u zemlji Navaho Indijanaca.

Ovaj kanjon je poznat i kao slot-kanjon (kanjon-prorez) najfotografisaniji je na svijetu, poslije Petre u Jordanu. Dijeli se na dva dijela – Gornji (The Crack, Pukotina) i Donji (The Corkscrew, Vadičep). Navahosi imaju svoje, teško upamtivo ime za kanjon, Ce Bighanilini, što znači “Mjesto gdje voda teče kroz stijene”, piše Travel Magazine.

Danas se Kanjon Antilope, sa nestvarnim crvenim talasastim stijenama i svijetlom koje izdašno sunce Arizone sipa pod neobičnim uglovima u “proreze” kanjona, svrstava u najljepše prizore na planeti. Zanimljivo je da je pristup dopušten tek 1997. godine, kada su u rezervatu Navahosi stvorili park za turiste, što im je donijelo veliki prihod od turizma.

Gornji kanjon je češće posjećen iz dva razloga: put kojim se ide nalazi se na nivou zemlje i nema penjanja, a zraci svjetlosti koji stvaraju spektakularne efekte mnogo su češći u Gornjem, nego u Donjem kanjonu.

Oni se dešavaju uglavnom ljeti i uglavnom sredinom dana, kada se sunce nalazi najviše na nebu, pa je to omiljeno vrijeme za posjete turista, iako je vrućina često nesnosna. Zraci se ne pojavljuju između 15. marta i 7. oktobra.

Donji kanjon se na navaho jeziku naziva Hazdistazi i u prevodu znači “Spiralni stjenoviti lukovi”. Nalazi se nekoliko kilometara dalje. Prije postavljanja metalnih stepenica moralo se veoma umiješno planinariti i pentrati merdevinama.

I sada je to zahtjevnija dionica od Gornjeg kanjona. Donji kanjon je duži, uži i negostoljubiviji; samo za prave avanturiste. Pa opet, ovdje je svijetlo bolje rano ujutro i kasno popodne, pa je lako napraviti dobar plan za posjetu oba kanjona.

Američki Jugozapad smatra se zemljom koja je divlja, pitoreskna i koja oduzima dah. Nisu evropski režiseri uzalud bili oduševljeni ovim dijelom svijeta: Arizona Dream, Baghdad Café, Paris, Texas. Sjetite se samo ovih naslova i biće vam jasno. Bićete i vi oduševljeni igrom prirode u pustinji i stijenama.

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *