Najveća džamija u Turskoj prima čak 63.000 vjernika, ali je tek 15. po veličini u svijetu (Video)

212

Camlica, najveća džamija u Turskoj otvorena je prije dvije godine, a sa kapacitetom od 63.000 ljudi nalazi se tek na 15. mjestu liste najvećih u svijetu. Izgradnja džamije započela je 2013. godine, a od otvaranja primila je ukupno 12 miliona vjernika.

Najveća džamija u Turskoj, Velika džamija Camlica (turski: Buyuk Camlica Camii) nalazi se u Uskudaru u Istanbulu i sadrži umjetničku galeriju, biblioteku i konferencijsku dvoranu.

Izgradnja džamije koštala je 110 miliona američkih dolara koje je turska vlada uložila u realizaciju ovog megaprojekta. Arhitektonsko planiranje Camlice započelo je 2000. godine, a dizajn je inspirisan osmanskom arhitekturom i djelima Mimara Sinana.

Džamija, koja može ugostiti 63.000 ljudi, postala je jedan od simbola grada svojim osmansko-seldžučkim fuzionim arhitektonskim stilom.

To nije samo džamija već i kompleks koji uključuje muzej turske islamske umjetnosti, biblioteku, umjetničku galeriju, konferencijsku dvoranu, radionice, kao i parkiralište kapaciteta 3.500 automobila.

Ima šest minareta koji predstavljaju šest stubova vjerovanja islama. Četiri minareta visoka su 107,1 metar, što je počast pobjedi Turaka Seldžuka 1071. godine u Manzikertu protiv bizantske vojske čime se Anadolija “otvorila” za tursku dominaciju.

Njena glavna kupola visoka 72 metra predstavlja 72 nacije koje žive u gradu. Druga kupola prečnika 34 metra predstavlja broj registarskih tablica automobila iz Istanbula.

U kupolu je upisano i 16 Allahovih imena koja simboliziraju broj država koje su osnovali Turci.

Interesantno je da su za arhitektonsko planiranje džamije bile zadužene dvije arhitektice, Bahar Mizrak i Hayriye Gül Totu, koje su planirale stvoriti džamiju “pogodnu za žene” i koja koristi pozitivnu afirmaciju za žene.

Zahvaljujući tome plan džamije uključuje zaseban prostor za žene, odvojen lift do molitvenih prostora i prostor za brigu o djeci. Odvojeni molitveni prostor za žene nalazi se u centralnoj sali džamije i prima do 600 ljudi. Arhitektice su izjavile da su željele promijeniti tradiciju da više muškaraca odlazi u džamije nego žena, te su je dizajnirale tako da bude “prikladna za žene”.

Izvor: Klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *