Nakon sladoleda povlače i riblje proizvode

156

Od početka meseca inspekcija najviše posla imala sa proverom hladnih poslastica i konzervi

Sladoledi Baunti, Snikers, Tviks proizvedeni u Francuskoj povučeni su sa tržišta, a Uprava za veterinu je posle toga imala još posla, naročito kada se radi o kvalitetu sladoleda, jer je tokom prošle nedelje iz EU stiglo obaveštenje da je iz Španije, ali i Poljske uvezena toping masa koja se koristi za proizvodnju sladoleda, a koja iznad dozvoljenih granica sadrži stabilizator sa etilen oksidom.

Kako navode na sajtu Uprave za veterinu, u 105 kilograma toping mase proizvedene u Španiji nije pronađeno ništa što bi predstavljalo opasnost po zdravlje ljudi, ali je uvezena količina ove sporne sirovine povučena iz dalje proizvodnje sladoleda.

Sladoledi poljskog proizvođača Froneri Ice Cream Polonia, „Milka“ i „Kit-Kat“ štapić i mini štapić, takođe su tokom prošle nedelje bili kontrolisani na prisustvo etilen oksida, ali iako on nije detektovan, pošiljka, kako su istakli u Upravi, neće biti stavljena u promet do odluke nadležnih organa.

„Utvrđeno je da je sporni stabilizator korišćen u raznim vrstama proizvoda pored sladoleda (vege-burgeri, brašno od rogača, paradajz sos i slično) i da se njegovo sigurno prisustvo može dokazati samo ispitivanjem direktno u samom aditivu“, ističe se u obrazloženju Uprave za veterinu. Istragom je, kako navode na sajtu, utvrđeno da je u pitanju jedna sporna uvezena serija brenda „Kit-Kat“ koja neće biti stavljena na tržište iz predostrožnosti.

Krajem prošle nedelje veterinarska inspekcija sprovela je i vanredni nadzor u distributivnom magacinu uvoznika konzervi tunjevine u maslinovom ulju Rio Mare, proizvođača Bolton FOOD S.P.A. iz Italije. Nadzor je sproveden u skladu sa analizom rizika zasnovanoj na nalazu opiljaka metala u ovom proizvodu u Hrvatskoj, a laboratorijskom analizom ocenjeno je da u konzervama nema primesa stranih materija i da je bezbedan za ljudsku ishranu.

Za razliku od ovog slučaja, nedelju pre toga granična veterinarska inspekcija je tokom redovne kontrole pregledala pošiljke zamrznutog oslića „Nek“ iz Španije, gde je utvrđeno prisustvo larvi parazita Anisacisa.

Riba izlovljena u južnozapadnom Atlantiku, u Španiji, imala je datum proizvodnje 22. januar 2021, a rok trajanja 22. januar 2023. Kako prisustvo ovog parazita u ribi koja nije dovoljno termički obrađena može da predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, celokupna pošiljka od 27.511 kilograma je blokirana i zabranjeno je njeno stavljanje na tržište.

Krajem jula Uprava je po prijavi potrošača kontrolisala i sa tržišta povukla i jednu seriju dugotrajnog mleka Pilos. Kontrolom ovog mleka utvrđeno je da je zbog tehničke greške u softveru koji upravlja sistemom punjenja sterilnog mleka, došlo do otvaranja ventila na tanku za punjenje, te da je u poslednjih 30 minuta punjenja 21. juna došlo do mešanja sterilne vode sa mlekom.

Takvo mleko, kako je objašnjeno na sajtu Uprave za vaterinu, pomešano sa vodom punjeno je u ambalažu u navedenom periodu od nekih 30 minuta, što je između 2.500 i 3.000 litara. S obzirom da se radi o sterilnoj vodi, navode, utvrđeno je da nije došlo do kontaminacije proizvoda, te da ne postoji opasnost po zdravlje potrošača koji su, eventualno, konzumirali sporni proizvod.

Danas.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *