Nastavnik u OŠ 21. maj dobio otkaz: Nuđeno mi mjesto pomoćnika direktora, pa domara; Direktorica škole: Postoje instutucije kojima može da se žali

136

Slađana Đukanović

Nastavnik geografije u Osnovnoj školi “21. maj” u Podgorici Marko Savićević dobio je otkaz u ovoj obrazovnoj ustanovi, a u izjavi za CdM ukazuje da je odluka donijeta kao čist primjer revanšizma vršioca dužnosti direktorice ove škole Radmile Mugoše. Mugoša, pak, za CdM ističe da ako Savićević smatra da je bilo propusta, postoje instutucije kojima može da se žali.

U uglednoj podgoričkoj školi Savićević je dobio priliku da se stručno usavršava, kroz aktivnosti pripravničkog staža.

“Poslije devet mjeseci stažiranja i aktivnog rada sa učenicima u nastavnim i vannastavnim aktivnostima uspješno sam polozio stručni ispit i dobio licencu za rad u obrazovno vaspitnoj ustanovi. Sjajna atmosfera u školi, kontakt sa vrsnim profesionalcima (od kojih se ima šta naučiti) i rad sa djecom motivisali su me da čekam mogućnost za stalni radni angažman baš u ovoj ustanovi”, kazao je CdM-u Savićević.

Poslije nekoliko godina čekanja i odlaska mentorke u penziju, odlučio je da se prijavi na upražnjeno radno mjesto.

“Na prijedlog kolega iz škole i odlukom v.d. direktorice Radmile Mugoše dobio sam mogućnost da nastavim radni angažman i bavim se poslom koji volim. Prvog septembra 2021. godine ušao sam na “velika vrata” škole i nastavio svoju obrazovnu misiju”, navodi Savićević.

Prvi ugovor potpisao je na mjesec dana, odnosno do raspisivanja Javnog konkursa.

“Zbog političke situacije u državi, čekao sam na konkurs još tri mjeseca i u tom periodu obavljao misiju nastavnika”, ukazuje Savićević.

Geografija je njegova ljubav, a rad sa djecom je, kaže, posebna emocija.

“Sjajni odnosi sa djecom, podrška kolega nastavnika i nekoliko puta ponovljen stav od strane v.d. direktorice “da je normalno, logično i da ja zaslužujem da i dalje obavljam ovaj posao, jer se trudim oko nastave, kolege me podržavaju i obavljam svoj posao kvalitetno” uvjeravale su me da svoje obaveze i dužnosti obavljam kako treba i da se mogu nadati da ću biti predložen za dalji radnji angažman”, ističe Savićević.

Nudila mi da budem zamjenik direktora, pa domar

Međutim, nade su mu brzo pale u vodu.

“Poslije raspisivanja konkursa (19.novembar), u holu škole srela me v.d. direktorice i saopštila mi “da se ne ljutim na nju, ako na konkursu izabere nekog drugog kandidata, jer ima nekoliko kandidata koji dugo čekaju na posao”. S obzirom da mi je 36 godina, da već drugu godinu radim u toj školi i da nikada nisam napravio ni jedan propust, bio sam potpuno šokiran, ponižen i razočaran u prethodnu “iskrenost””, revoltiran je Marko.

Naglašava da je istog dana otišao u Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da se interesuje za svoja prava i mogućnosti, gdje su mu, tvrdi, rekli “da će v.d. direktorici uputiti instrukcike da sve radi po zakonu”.

“Tako je i bilo, ali od sljedećeg dana v.d. direktorica je izbjegavala kontakt sa mnom, sve dok poslije nekoliko dana nisam došao na razgovor kod nje. Od nje sam tada dobio kritike: “da je veoma razočarana”, “da nisam upošte trebao da idem u Ministarstvo da se žalim”, “da je negdje i htjela da mi da da priliku, ali da je sada druga situacija”.

Rekao sam “da imam prava da se informišem o svojim mogućnostima” i pitao sam “zbog čega me ostavlja bez posla”. Nakon nekoliko nejasnih odgovora, dobio sam prijedlog da budem zamjenik direktora, a poslije mog pitanja “Kako zamjenik kada nemam dovoljno godina rada?” uslijedila je ponuda za radno mjesto domara.

Ovakve ponude i prethodno ophođenje prema nekome ko drugu godinu radi u ovoj ustanovi doživio sam kao vrhunsku uvredu, mobing i čist revanšizam”, kazao je CdM-u Savićević.

Uskoro je, kaže, stigla Odluka sa konkursa, na kojoj je izabrana kanditakinja bez radnog iskustva, najmlađa od kandidata i koja, kako tvrdi, nije dostavila ovjerenu dokumentaciju u prijavi na konkursu, što je i utvrdila komisija, zavela u zapisnik i odbacila njenu dokumentaciju sa daljeg razmatranja.

“Nekadašnja priča o kandidatima koji dugo čekaju na posao “pala je u vodu”, a ja sam poslije završetka polugođa dobio otkaz. Interesantno je i to, da je naknadno dostavljen još jedan zapisnik komisije, sa kojim su dostavljena naknadno ovjerena dokumenta (poslije isteka konkursa) i taj zapisnik je potpisan od samo jednog člana komisije”, navodi Savićević.

Prema njegovim riječima, u ovom periodu (septembar-decembar 2021. godine), stanje u školi se pogoršalo.

“O tome govori nekoliko prijava prema v.d. direktorici, pogoršani međuljudski odnosi, ispisivanje učenika iz škole, veliko nezadovoljstvo od strane učenika prema direktorici i brojne radnje koje ukazuju na nestručnost v.d direktorice koja u ovoj školi nikada nije radila i nije kvalifikovana za obavljanje posla direktora u osnovnoj školi”, ističe Savićević.

On dalje za CdM navodi da je posebno zahvalan podršci zaposlenih iz škole, roditelja i učenika koju su organizovali potpisivanje peticije da nastavi radni angazman u školi i uputili je Ministarstvu.

“Nažalost, odgovora iz Ministarstva nije bilo, a Prosvjetna inspekcija je dala mišljenje da je ovaj slučaj u nadležnosti suda i da je školska komisija u zapisniku navela da “Kandidatkinja Dragana Mirović nije na vrijeme podnijela ovjerenu dokumentaciju i time je izgubila pravo učešća na konkursu”.

Smatram da imam moralnu obavezi prema sebi i školi da istrajem u borbi za pravdu, da ugledna OŠ “21.maj” nije zaslužila ovakav menadžment i ujedno pozivam nadležne inspekcije i Ministarstvo prosvjete da detaljnije ispitaju (ne)djela v.d direktorice, koja sigurno utiču na loš imidž i pad kvaliteta rada u školi. Ja ih neću navoditi, na nadležnima je da se zainteresuju i dođu do podataka”, zaključio je za CdM profesor Marko Savićević.

Na sve optužbe Savićevića, Mugoša je za CdM imala jednu poruku.

“Ako smatra da je bilo propusta, postoje instutucije kojima može da se žali. Data je prednost osobi koja je bila kvalifikovanija”, kazala je Mugoša.

Šta kaže Posvjetna inspekcija

Prosvjetna inspekcija je obavila inspekcijski nadzor u ovoj školi. Konstatovali su da se na konkurs javilo šest kandidata-Dragana Mirović, Žarko Vukićević, Marko Savićević, Bojan Danilović, Gordana Baćović i Biljana Pejović.

Rješenjem Mugoše, imenovana je Komisija za razmatranje prijava, koju su činili S.J., profesor fizičke kulture, koji je ujedno i predsjednik Komisije, i članice B.R., profesor razredne nastave i pedagogica T.P.

Rješenjem Radmile Mugoše, došlo je do izmjene člana Komsije, tako da je imenovana J.Š, kao zamjena za T.P.

 

“Kandidat Dragana Mirović nije na vrijeme podnijela ovjerenu dokumentaciju i time je izgubila pravo učešća na konkursu. Član Komisije B.R. glasa za kandidata Žarka Vukićevića zbog dugog čekanja na zaposlenje.

Članovi Komisije S.J i J.Š. glasaju za kandidata Marka Savićevića zbog ranijeg angažovanja u našoj školi, velikog truda i rada u prosvjeti”, navodi se u zapisniku Komisije za razmatranje prijava od 24. decembra prošle godine.

U zapisniku Komsije napravljenom tri dana kasnije, a koji je potpisan od samo jednog člana Komisije S.J, navedeno je da se na konkurs javilo šest kandidata Dragana Mirović, Žarko Vukićević, Marko Savićević, Bojan Danilović, Gordana Baćović i Biljana Pejović.

“Svi kandidati ispunjavaju uslove konkursa. Članovi komisije su glasali za Marka Savićevića zbog ranijeg angažovanja u školi”, ističe se u zapisniku.

V.d. direktorice je, dalje se navodi, donijela odluku da na radno mjesto profesora geografije izabere Draganu Mirović, sa završenim Filozofskim fakultetom u Nikšiću, položenim stručnim ispitom i dobijenom licencom kojom se dokazuje potreban nivo opštih i stručnih kompetencija.

“Prilikom izbora kandidata v.d direktorica je donijela odluku koristeći svoje diskreciono pravo”, ističe Prosvjetna inspkecija.

Uvidom u personalni dosije Dragane Mirović, inspekcija je konstatovala da ispunjava propisane uslove u pogledu profila i stručne spreme za izvođenje nastave.

“Odluka o izboru kandidata po konkursu za radno mjesto profesora geografije ne može biti predmet inspekcijskog nadzora jer je u nadležnosti suda ili drugih institucija utvrđivanje odnosno osporavanje njene zakonitosti”, navela je prosvjetna inspektorka.

Cdm.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *