“NATO da zaštiti susjede od Srbije i beogradskih namjera”

134

Vrijeme je da EU i NATO postanu realni u vezi sa Srbijom i da Vašington pošalje jasan signal da će NATO zaštititi sve susjede Srbije od “beogradskih namjera”.

To je rekao američki stručnjak za balkanska pitanja Danijel Server, prenosi Koha.

“Stav Brisela je da u EU nema članstva za zemlju koja gaji teritorijalne ambicije i ne poštuje granice svojih susjeda. Vrijeme je da Vašington da jasan signal da će NATO zaštititi sve susjede Srbije od beogradskih nesusjedskih namjera”, kaže Server.

Server ističe da predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da ujedini Srbe u jedinstven prostor i podsjeća da je posljednji put kada je Srbija to pokušala, završila u ratu, prenosi Kosovo onlajn.

“Srbija ima osam bliskih susjeda, svi imaju srpske manjine, iako je u Bugarskoj ona manja. Šest su članice NATO-a Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Rumunija. Kod dva druga susjeda su trupe EU i NATO-a predane očuvanju teritorijalnog integriteta – Bosna i Kosovo. Šta se dogodilo kada je Srbija devedesetih pokušala da proširi svoj politički prostor i ujedini neke od tih manjina u jednu državu? Rat sa Slovenijom, rat sa Hrvatskom, rat sa Bosnom, rat s Kosovom i rat sa NATO-om. Rezultat: Srbi su napustili susjedne zemlje, a Srbiji nije dat ni jedan kvadratni centimetar susjednih zemalja “, rekao je Server.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *