Ne dirajte moj hidžab: Ispovijest lijepe urednice norveškog Voga

134

Sa 11 braće i sestara Somalijka Ravda Mohamed je detinjstvo provela u izbegličkom kampu u Keniji. Danas je modna urednica norveškog izdanja magazina Vog. Život ove 29-godišnje mlade žene, kao i njena odlučnost sigurno su delimično zaslužni i za hrabar modni stil koji iskače iz svih pravila.

Dok je bila dete u izbegličkom kampu, Ravdi je bilo dozvoljeno da kupi samo jednu haljinu godišnje i to za festival Eid.

„Bila sam opsednuta tom haljinom. Šetala bih od šatora do šatora i pokazivala je. Kad bi bilo neko venčanje, ušunjala bih se u šator da gledam koloritne toalete koje su nosile gospođe. Moda mi je oduvek pomagala u lošim situacijama u kojima sam bila“, rekla je Mohamed. U tom periodu nije mogla da zamisli kako izgleda sloboda.

A onda je njena porodica dobila azil u Norveškoj. Ravda je tada imala osam godina, a njena ljubav prema lepoj odeći tada nije nestala. Ipak, znala je da su joj šanse da radi u modnoj industriji gotovo nikakve. Kad je stigla u Norvešku, vršnjaci su je konstantno maltretirali jer je nosila maramu na glavi. I u Norveškoj su bili smešteni u izbeglički kamp u gradiću u kom je živelo samo 2.000 ljudi. Ravda se seća da su se deca u školi skupljala oko nje dok je prala ruke da vide da li će joj se sprati crna boja.

Adaptacija u novoj kulturi joj je donela nesanicu i PTSD. U školi su joj govorili da je nošenje hidžaba opresivno, ali ona ga je nosila svaki dan uprkos maltretiranju okoline. Kako je kasnije u intervjuima ispričala, učenici su na časovima pokušavali da joj strgnu hidžab, a nastavnici su ga konfiskovali.

Kad se napokon sa porodicom iz tog malog grada preselila kod bake u Oslo, stvari su postale lakše. Kao tinejdžerka jako se zainteresovala za modu, a 2016. je počela da objavljuje fotografije svojih autfita na Instagram, gde je jako brzo skupila 141.000 pratilaca. Postala je model 2019. i radila za brendove poput Max Mare i Cartiera, a paralelno je učila da postane psihoterapeutkinja.

Onda su joj u oktobru 2020. ponudili mesto modne urednice norveškog Voga. U aprilu je za nju čuo ceo svet, pošto je unikatnim selfijem reagovala na najavu francuske vlade da će nošenje hidžaba maloletnim devojkama biti zabranjeno u toj zemlji. Njena slika je izazvala pravu buru.

„Niko nikad nije pitao da li ja želim da nosim hidžab. Uvek pretpostave da sam prisiljena da ga nosim. Toliko ljudi do sada je govorilo umesto mene, a ja sam ućutkivana godinama. Osećam se kao da vičem na gluve.“

Uprkos svojim stavovima o hidžabu, ostala je liberalna i glasna kad su u pitanju muslimani transvestiti. Ravda smatra da je tužno što oni nisu prihvaćeni u muslimanskim zajednicama.

Njena funkcija u Vogu je stigla baš kad se Conde Nast suočio sa rasnim skandalima pod čeličnim vođstvom Ane Vintur. I sama Vintur je posle burnih reakcija javnosti priznala da je pogrešila.

Kad je stil Ravde Mohamed u pitanju, nije slučajno što važi za jednu od najbolje obučenih žena sveta, a devojke širom planete, sa hidžabom i bez njega upijaju njene autfite kao inspirativni modni udžbenik. Evo i zašto…

Opsirnije na linku

Ne dirajte moj hidžab: Ispovest lepe urednice norveškog Voga

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *