Nemačka jasno saopštila: “Nećemo sarađivati sa Republikom Srpskom”

260

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Kristofer Burger izjavio je da nova nemačka vlada neće sarađivati sa Republikom Srpskom.

Jer njen politički vrh “radi na uništenju Bosne i Hercegovine”.

Burger je naveo da je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok u ponedeljak izjavila da EU mora “poslati jasan signal protiv pokušaja secesije, kao i da se obezbedi da destruktivna politika srpskog člana Predsedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika i RS ne prođe bez posledica”.

“Ta politika predstavlja oštar i opasan napad na jedinstvo BiH i na Dejton. Zato nam je jasno da mi nećemo sarađivati s entitetom koji aktivno radi na uništenju BiH, a radimo i na nivou EU kako bismo preraspodelili sredstva projekata koja su namenjena Bosni i Hercegovini”, naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Burger je još kazao da se unutar Evropske unije razmatraju i mere protiv pojedinaca koji dovode u pitanje teritorijalni integritet BiH.

“U bliskom smo kontaktu s partnerima u EU, ali i sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom. To su teme o kojima se sada vode rasprave kako bi se stavio jasan znak ‘stop’ na takve neprihvatljive secesionističke tendencije”, kazao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, preneli su sarajevski mediji.

Prema njegovim rečima, kada će se doneti takve odluke ne zavisi samo od nemačke vlade, već se tiče i koordinacije s evropskim partnerima.

B92




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *