Nemačka televizija objavila snimak kako ruski vojnici ubijaju civila koji se predao

259

Nemački javni servis ZDF je u emisiji Frontal objavio snimak dronom koji prikazuje kako ruski vojnici u predgrađu Kijeva ubijaju ukrajinskog civila koji je pokušao da se preda, javlja zagrebački portal Index, dodajući kako ZDF konstatuje da je reč o ratnom zločinu.

Kako navode, ZDF Frontal je snimke dronom dobio od anonimnog izvora u Ukrajini.

„To su bila dva pojedinačna isečka, jedan traje dva minuta, drugi gotovo četiri. Ono što prikazuju je šokantno. Ukrajinski kontrolni dron snima autoput E40 nekoliko kilometara zapadno od Kijeva“, javlja ZDF i objašnjava da je snimak nastao 7. marta.

„Severno od autoputa Rusi su preuzeli kontrolu nad nekim kijevskim predgrađima. Napredovali su prema putu. Dron snima položaj ruskog tenka nekoliko metara od benzinske pumpe, tenk ima jednu od tipičnih belih identifikacionih oznaka ruskih snaga u Ukrajini. Ispred njega: plavi automobil, očito oštećen mecima. A u šumi pokraj tenka: malene, ali vidljive siluete naoružanih vojnika“, opisuje ZDF situaciju.

Prošlo je 16 minuta iza 14 sati kada je dron snimio nekoliko automobila.

„Nisu to vojni, već obični automobili, koji idu prema centru Kijeva. Prvi vozači su možda primetili ruske tenkove i okrenuli se, no srebrnosivi auto usporava i staje. Osoba napušta auto s podignutim rukama i odmah biva upucana, padajući iza auta. Čini se da su ruski vojnici odgovorni. Dolaze sa svojih položaja na mesto zločina. Mogu se identifikovati kao ruski vojnici po belim trakama“, ističe ZDF.

Nemačka televizija podseća da je prema međunarodnom kaznenom pravu zabranjeno pucati na civile, pogotovo na ljude koji su se očito predali, drugim rečima, da nam snimka pokazuje ratni zločin.

Oni su uspeli potvrditi autentičnost snimka drona. Došli su do čoveka koji im je poslao snimak, on se trenutno skriva u podrumu u glavnom gradu Ukrajine.

Dron kojim je snimljen ovaj događaj je Mavic III, koji ima profesionalnu filmsku kameru, ali nije vojni uređaj. Snimci sadrže vremensku oznaku koja je autentična.

Šta se dogodilo ženi i detetu iz auta, nije poznato

„Mesto zločina može se pronaći na Google Mapsu. Benzinska pumpa, susedna šuma, kuća uz put – sve odgovara. Nije tajna ni činjenica da su ruske snage u to vreme granatirale obližnje kijevsko predgrađe Irpin“, navodi ZDF.

Na slikama od 7. marta vidi se zatim kako ruski vojnici odvlače telo muškarca iz automobila u jarak.

„S njim su putovali i žena i dete. Kasnije ih vojnici vode u obližnju šumu. Šta se s njima tada događa, snimci ne pokazuju“, napominje ZDF.

Danas.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *