Neslužbeno: Recep Tayyip Erdogan dolazi u Bosnu i Hercegovinu?

150

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan tokom augusta bi mogao da posjeti Bosnu i Hercegovinu i regiju, neslužbeno saznaje portal Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Zvanične potvrde ove informacije još uvijek nema ni u bh. institucijama, odnosno kod turskih izvora u Bosni i Hercegovini.

Prema nepotvrđenim informacijama govori se o 20. augustu kao mogućem datumu Erdoganove posjete.

Prema drugim izvorima, turski lider bi mogao stići na Balkan krajem ovog mjeseca.

Pored Bosne i Hercegovine, Erdogan bi, navodno, tokom posjete trebao boraviti u Srbiji, ali i Crnoj Gori.

Diplomatski izvori potvrđuju da se o takvim informacijama govori već neko vrijeme u Turskoj, ali da službeno posjeta našoj diplomatsko-konzularnoj mreži, odnosno zvaničnom Sarajevu, nije potvrđena.

Turski predsjednik, podsjetimo, boravio je u našoj zemlji u maju 2018. godine. Tada je u Sarajevu održan 6. Kongres Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), a čiji je počasni gost je bio predsjednik Republike Turske.

Predsjednik Turske i tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, lider SDA Bakir Izetbegović najavili su tom prilikom povećanje robne razmjene BiH i Turske na milijardu dolara i tender za gradnju brze ceste Beograd-Sarajevo na ljeto.

Akuelni članovi Predsjedništva BiH su se sa Erdoganom susreli u martu ove godine tokom zvanične posjete Turskoj. Također, predsjednik Republike Turske se sredinom juna ove godine sastao sa članovima Predsjedništva BiH i u Antaliji na marginama samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evrpi (SEECP).

Radiosarajevo.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *