Nevjerojatan bijeg šestorice Palestinaca iz najstrožijeg izraelskog zatvora

129

Šest palestinskih zatvorenika pod okriljem noći pobjeglo je iz jednog od najčuvanijih zatvora u Izraelu, zatvora Gilboa, nakon čega je izraelska policija pokrenula masovnu potragu za bjeguncima.

Zatvorenici su u svojoj ćeliji iskopali rupu koja ih je dovela do šupljeg prostora ispod zatvora iz kojeg su potom prokopali mini tunel kojih je doveo izvan vanjskog zida građevine, piše BBC.

Njihov bijeg uočili su okolni farmeri koji su ih primijetili kako trče kroz polja. Među bjeguncima je bivši lider Brigade mučenika Al-Aqsa, dok su preostalih pet pripadnici Islamskog džihada.

Dužnosnik Izraelske zatvorske službe ovaj bijeg nazvao je “velikim sigurnosnim i obavještajnim podbačajem”. S druge strane, palestinske militante skupine bijeg su nazvale “herojskim podvigom”.

Zatvor Gilboa nalazi se u sjevernom Izraelu i zbog strogih sigurnosnih mjera poznat je kao “Sef”. Dojavu o mogućem bijegu zatvorska je uprava od obližnjih farmera primila je usred noći, nakon čega se odmah krenulo u prebrojavanje zatvorenika. Ono je izvršeno oko 4 sata ujutro prilikom čega je utvrđeno da nedostaju šestorica zatvorenika.

Vjeruje se da su Palestinci iz zatvora pobjegli iskopavši rupu u kupatilu. Jerusalem Post piše da su za kopanje koristili hrđavu viljušku koju su skrivali iza postera.

Rupa koju su iskopali dovela ih je do šupljeg prostora ispod zatvora koji je nastao tijekom gradnje zatvora. Jedan izraelski policajac taj je šuplji prostor nazvao “strukturnom pogreškom” zatvora. Policajci smatraju da su zatvorenici, krećući se tim praznim prostorom, došli do vanjskog zida zatvora i potom iskopali maleni tunel koji izlazi tačno na put ispred zatvora.

Izraelska sigurnosna služba Shabak (poznata i kao Shin Bet) poručila je kako njihovi istražitelji vjeruju da su zatvorenici pomoću prokrijumčarenog mobitela bili u kontaktu s osobama izvan zatvora koje su ih sačekale sa automobilom neposredno nakon bijega.

Što se tiče samih bjegunaca, najzvučnije ime među njima je Zakaria Zubeidi, bivši zapovjednik militantne skupine Brigade mučenika Al-Aqsa. Zubeidi je u zatvoru čekao na suđenje zbog sumnje da je bio uključen u napade na Izraelce.

Ostala petorica članovi su militantne skupine Islamski džihad – četvorica među njima služila su doživotne kazne zatvora zbog planiranja i provođenja napada u kojima su ubijeni Izraelci. Peti je pak već dvije godine bio u istražnom zatvoru, bez da je optužen za neki konkretan zločin, javljaju izraelski mediji.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *