Njujork tajms o dionici autoputa Bar-Boljare: Put od nigdje do nikuda

159

Put koji su izgradili Kinezi treba da bude otvoren u novembru, dve godine nakon roka, i koštao je skoro milijardu evra posle šest godina rada, navodi list i dodaje da je Crna Gora sada dužna Kini više nego trećinu godišnjeg budžeta, prenose podgoričke Vijesti.

I premijer Zdravko Krivokapić je autoput opisao kao megalomanski projekat koji ide „od nigde do nikuda“ i koji je zategao državne finansije.

Navodi se i da je Kina projekat autoputa slavila kao rani trijumf „Pojas i put“ inicijative i da su se njime spojile ambicije Kine i Mila Đukanovića, koji je bio premijer kada su radovi počeli.

Inicijalni planovi su bili da put napravi od Crne Gore regionalnu tačku za transport i da podstakne razvoj severa Crne Gore, ali pošto nema novca da se nastave radovi, otvara se prostor za spekulacije o stvarnim ciljevima Kine na Balkanu i motivima prethodne vlade da pokrene takav projekat.

ABAZOVIĆ: Nevjerovatan “dil”

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović je za Njujork tajms rekao da nema ništa protiv Kine, ali da dovodi u pitanje mudrost da se uzme ogroman kredit od Kine da bi se unajmila kineska kompanija koja bi dovela kineske radnike i sav novac vratila u Kinu.

„Napravili su neverovatan dil u interesu Kine. Za našu stranu, to je katastrofa“, citira list Abazovića i podseća da je od Evropske unije zatražio pomoć u refinansiranju kredita.

Đukanović odbacuje žalbe nove vlade nazivajući ih „političkom bukom“ i u intervjuu je insistirao da Kina nije zainteresovana da se meša u poslove u Crnoj Gori.

Đukanović i situaciju oko autoputa vidi kao rusku šemu da ostvari uticaj u Crnoj Gori, a Njujork tajms podseća da proruski članovi Parlamenta nisu deo nove vlade, ali da je uglavnom podržavaju zbog neprijateljstva prema Đukanoviću.

Njujork tajms podseća i da je američki gigant Behtel bio zainteresovan za projekat, ali da je bio skromniji i jeftiniji.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *