Nosioci lista o Mešihatovom pozivu o jedinstvenom BNV

262

Nosioci četiri liste koje su osvojile vijećničke mandate na nedavnim izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) složili su se danas sa stavom Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji da svi zajedno treba da formiraju ovaj nacionalni organ.

U otvorenom pismu upućenom bošnjačkim političkim partijama i nosiocima lista, koje je potpisao predsjednik Mešihata, muftija Mevlud Dudić, navodi se da bi formiranje jedinstvenog BNV-a bio važan u nizu koraka koje je potrebno preduzeti kako bi se ostvarilo narušeno jedinstvo IZ.

Nosilac liste Sandžačke demokratske partije Husein Memić rekao je za portal Free media da pozdravlja svaku inicijativu koja može doprinijeti zajedničkom konsenzusu oko ključnih stvari koje su važne za sve Bošnjake.

„Ja sam sve vrijeme kampanje pozivao na jedinstvo. Odmah nakon izbora, tokom prvog obraćanja lično sam uputio poziv svim listama koje su prošle cenzus da zajedno formiramo BNV, shodno postignutim rezultatima“, rekao je Memić.

Nosilac liste “Jedinstveno za slobodno vijeće- Stranka pravde i pomirenja” Misala Pramenković smatra veoma značajnim poziv Mešihata da se sve liste okupe oko nacionalnih interesa i svoje kapacitete usmere na što produktivniji rad BNV.

„Sljedeći apel Islamske zajednice, pozivam naše konkurentske liste, da u cilju postizanja konsenzusa Bošnjaka oko vitalnih nacionalnih interesa, otvorimo pregovore o formiranju novog sastava rukovodstva BNV. Ovo je prilika da pokažemo svest i želju da želimo zajedno da radimo u interesu bošnjačkog naroda”, rekla je Pramenkovićeva za Free media.

Nosilac liste „Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“ Fuad Baćićanin kaže da su oni stalno govorili da u BNV treba svi zajedno da rade u interesu i očuvanju identiteta Bošanjaka, kao i definisanju jedinstvene nacionalne politike.

„Zakon o Nacionalnim savjetima nacionalnih manjina ne poznaje pojam pozicije i opozicije u BNV, imaju vijećnici i organi vijeća. Liste su učestvovale na izborima i mi smo se uvek zalagali kao lista i kao neko ko je osnovao i rukovodio Vijećem preko 31 godinu, da svi oni koji uđu u BNV zajedno treba da rade u interesu Bošnjaka”, rekao je Baćićanin za naš portal.

On je istakao da svako treba da se bavi svojim poslom u interesu Bošnjaka.

Nosilac liste „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ Admir Muratović smatra da je ovaj poziv muftije Dudića obavezujući, jer se on na taj način poneo kao pravi i jedini bošnjačko-muslimanski lider u Srbiji, sa punim kredibilitetom.

„On je jedini ostao da predvodi jednu od važnijih institucija, a ostali predvode partikularno svoje stranke i zbog toga je taj poziv obavezujući za sve one koji su dobili mandate u BNV. Ovo je s druge strane veoma ohrabrujuće i ide u pravcu onoga što je preduslov za bilo koju kvalitativnu promenu kada su Bošnjaci u pitanju i kada su muslimani u pitanju, IZ i BNV. Mi ćemo, naravno, što se tiče naše liste, djelovati u pravcu tog poziva i u onoj mjeri u kojoj je naša odgovornost“, rekao je Muratović za Free media.

U otvorenom pismu Mešihata navodi se da liste koje su osvojile određeni broj vijećnika treba da prevaziđu međusobne političke razlike, te da se BNV mora izdići iznad dnevno-političkih potreba i borbe i ne sme biti produžena ruka političkih partija u njihovom političkom delovanju.

Dodaje se da je broj onih građana koji nisu glasali alarmantan i da ukazuje na njihovi ogorčenost i neslaganje sa dosadašnjim odnosom politike prema BNV.

“Sastav BNV, osoba koja će ga voditi, kao i svi drugi izabrani funkcioneri u različitim sektorima moraju pokazati puno poštovanje prema IZ, kao temeljnoj i najvažnijoj instituciji Bošnjaka i svih pripadnika islama u ovoj državi. Pomagati joj, ne napadati je i ne ugrožavati, konsultovati je i partnerski djelovati u važnim pitanjima i prilikom donošenja odluka koje se tiču i dugoročno utiču na život i budućnost Bošnjaka na ovim prostorima“, navodi Mešihat IZ u Srbiji.

Free media
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *