Nova politička kriza u Crnoj Gori, Abazović pominje i nove izbore

124

Ustoličenje mitropolita Joanikija i dalje je aktuelna tema u Crnoj Gori, tj. u vladajućim redovima. Dok se još uvek, kako je to najavio premijer Crne Gore, utvrđuje odgovornost svakoga ko je proteklog vikenda bio u lancu komandovanja, potpredsednik Vlade Dritan Abazović spreman je da zbog eventualne smene ministra policije, ide na nove izbore.

U misiji Ustoličenje, leteo je vojni, a ne policijski helikopter. Možda se baš tog simboličnog detalja ili ipak važne činjenice, elisa iznad glave crnogorskog ministra unutrašnjih poslova još uvek vrti.

„Ako želimo da imamo novog ministra unutrašnjih poslova možemo da imamo, imaćemo i novu vladu, novog premijera, nove izbore i to je to“, rekao je Dritan Abazović.

Potpredsednik Vlade stao je u zaštitu ministra Sekulovića koji je prema pisanju crnogorskih medija dan posle događaja na Cetinju odbio zahtev premijera Krivokapića da smeni direktora policije Brđanina, jer je on, navodno, oklevao da sprovede akciju obezbeđenja čina ustoličenja.

„Te analize će biti urađene u narednih sedam dana i verujte niko neće biti pošteđen. Svi oni koji su se ogrešili na bilo koji način će snositi odgovornost, vrlo jasno“, kaže Krivokapić.

Abazović neće da čeka da se analize završe, poručuje, da se policijom Crne Gore ne može upravljati iz Srbije.

„Da smo mi 5. ujutru brojali mrtve, da smo imali mrtvog patrijaha, da smo brojali ranjene pitali bi vi mene da li je bila ispravna odluka ovakva ili onakva. Ministar unutrašnjih poslova, na osnovu procene ANB i UP, nije želeo da ljude dovodi u rizik i zbog toga ne treba da snosi odgovornost“, rekao je Abazović.

Prvi put za godinu dana nove crnogorske Vlade, u međusobni sukob ulazi više partija na vlasti. Uz standardno nezadovoljni DF, dok Abazović Krivokapiću šalje poruku o novim izborima, uključuju se i Bečićeve demokrate rečima: Izvoli, obori Vladu ako imaš petlje Abazoviću, ali nemaš, blefiraš.

„U ovom trenutku se stvari menjaju iz minuta u minut i vrlo je teško prognozirati kako će se rešiti ova do sada najveća kriza vladajuće koalicije. Da li će premijer smeniti ministra unutrašnjih poslova, da li će zatražiti njegovu smenu, ja mislim da ni on sam u ovom trenutku nema jasan stav o tome“, kaže Milan Žugić.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula ocenio je da je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija prevazišlo verski karaktet i dodao da ne isključuje ulogu Srbije u događajima na Cetinju. Picula je zaključio da godinu dana nakon parlamentarnih izbora EU ne može biti zadovoljna, jer Crna Gora pokazuje elemente duboko podeljenog društva.

N1Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *