NOVE KOVID MJERE U CRNOJ GORI Maske obavezne u javnim ustanovama, prodavnicama, apotekama, pumpama…

177

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da će narednih 14 dana, od 29. jula do 12. avgusta, biti na snazi nove mjere-obavezno nošenje maski u svim ustanovama javne uprave i objektima od vitalnog značaja- prodavnicama, apotekama, benzinskim stanicama…

“Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim dijelovima aerodroma, željezničkim i autobuskim stanicama”, kazao je Galić.

Ukoliko navedene mjere ne dovedu do poboljšanja epidemiološke situacije u narednom periodu i nastavi se trend rasta indikatora obolijevanja i umiranja, sa povećanim brojem zahtijeva za hospitalizaciju, Galić upozorava da će uslijediti mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima.

“Da do toga ne bi došlo, uz uvjerenje da će se građani pridržavati postojećih i novih protivepidemijskih mjera potrebno je da one osobe koje se nisu vakcinisale protiv COVID-19 infekcije to i učine, a ukoliko jesu prime svoju treću ili četvrtu buster dozu najmanje 3 mjeseca nakon kompletne vakcinacije ili prirodne infekcije naročito rizične grupe, a to su osobe starije od 65. godina, imunokompromitovane osobe ili osobe sa hroničnim bolestima”, kazao je Galić.

Od ukupnog broja preminulih u pandemiji 72 odsto je, kaže,bilo nevakcinisano.

“Od 12.jula umro je 13 judi, od čega je petoro bilo vakcinisano ali neprailnog imunizavnog statusa, a osmoro nije bilo vakcinisano”, istakao je Galić.

Kako je dodao, intezitet aktivnosti virusa u populaciji u Crnoj Gori kao i u drugim zemljama okruženja i Evrope je na visokom nivou, široka je prostorna rasprostranjenost sa akcentom na opštine južnog i centralnog regiona zemlje i trendom porasta epidemije sa dupliranjem broja novoregistrovanih slučajeva na dvonedeljnom nivou.

“Međutim, iako opterećene zdravstvene službe prijavljuju blaže kliničke slike i oblike bolesti što je karakteristika sada u cirkulaciji dominantnog Omikron soja u odnosu na prošlogodišnji Delta soj SARS-CoV-2 koji je bio četiri puta letalniji i izazivao u većem obimu teške kliničke slike i hosptalizacije”, kazao je Galić.

Virus zarazniji ali sa lakšim simptomima i blažom kliničkom slikom

Elvis Omeragić

Elvis Omeragić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kazao je da aktuelna mutacija virusa SARS COV19  značajno je kontagioznija tj.ima mnogo veći stepen zaražavanja u odnosu na prethodnu odnosne prethodne varijente ali je i manje patogena odnosno toksigena.

“Ono što je važno da kažem, ali ne s namjerom dizanja panike jer tome mjesta nema, nego da razjasnimo situaciju i budemo spremni na period koji slijedi. Očekivanja su da će trend rasta novozaraženih biti visok u narednom periodu, ali kao što sam i na početku rekao, virus je zarazniji, a simptomi lakši i kliničke slike blaže”, objasnio je Omeragić.

Ovakva situacija je, dodaje, zabilježena i u regionu, kao i mnogim evropskim zemljma, posebno u onim koje su turistička destinacija.

“Ministarstvo zdravlja aktivno prati trenutnu situaciju, koordinira radom nadležnih institucija. Spremni smo da odgovorimo svim zahtjevima koje nameće ovaj novi talas pandemije”, kazao je Omeragić.

Bitno je, kaže, napomenuti da su sve zdravstvene institucije maksimalno spremne da odrade poslove i zadatke koji se od njih očekuju.

“Ojačani smo kadrovski, infrastrukturno i što je možda i najvažnije iskustveno”, uvjerava Omeragić.

Sadašnji soj virusa je, ističe, sa značajno blažom kliničkom slikom i simptomatologijom.

“Većina novozaraženih je asimptomska, a oni koji imaju simptome uglavnom mogu da se liječe na nivou primarne zdravstvene zaštite. Moglo bi se reći da ovakvo stanje govori samo jedno da se virus adaptira, postaje nešto poput sezonskog gripa, da će biti prisutan u manjem ili većem obliku, ali sa kliničkom slikom koja će biti blaža u odnosu na prethodne sojeve ili sa kliničkom slikom koja ne zahtijeva jače medicinske tretmane Preoporuke o protivepedemijskim mjerama i dalje moraju biti naša osnovna alatka u borbi protiv virusa. Ako svako od nas da svoj doprinos, na nivou zajednice imaćemo mnogo povoljniju situaciju”, poručuje Omeragić.

Hospitalizovano 82 pacijenta

Ljiljana Radulović

Direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović kazala je da je u ovom trenutku hospitalizovano 82 pacijenata.

“U COVID centru KCCG trenutno se liječi  30 pacijenata. Od toga, njih troje je na mehaničkoj ventilaciji. Riječ je o pacijentima koji su ugroženi prvenstveno zbog različitih, dominantno internističkih pridodatih bolesti”, navela je ona.

U Opštoj bolnici Berane liječi se pet pacijenata, u OB Nikšić 12, SB Brezovik jedan, OB Bar 11 i OB Kotor 17.

“Osim u KCCG, ne postoji niti jedna pacijent na mehaničkog ventilaciji, dok se jedan pacijent nalazi na NIV-u”, istakla je ona.

Radulović je saopštila da zbog porasta broja COVID slučajeva, nakon privremene obustave redovnih operacija na Klinici za kardiologiju koja je trajala desetak dana, nastavili su sa radom i poziva pacijente sa redovne liste.

“Ipak, s obzirom na razvoj situacije u zemlji i povećanu infektivnost korona virusa, KCCG će morati da se prilagođava tim okolnostima o čemu ćemo redovno obaveštavati javnost”, kazala je Radulović.

Naglašava, međutim, da, za sad, neće ni privremeno zatvarati Polikliniku gdje se obavljaju specijalistički i subspecijalistički pregledi.

“Naprotiv. tokom cijelog jula, u intervalu od 15 do 21 sat, pregledali smo pacijente koji su imali zakazane termine čak do septembra. Istom dinamikom radićemo i u avgustu. Vrata naših ambulanti za redovne preglede otvorena su praktično 14 sati dnevno. Ljekari i svo ostalo medicinsko osoblje KCCG u dopunskom radu obavljaju lavovski posao”, kazala je Radulović.

Na pitanje šta je IJZ preporučio Ministarstvu zdravlja u vezi sa nabavkom vakcina, s obzirom da krajem septembra ostajemo bez Fajzer vakcina, Igor Galić je kazao da su u završnoj fazi pregovori oko nabavke vakcina.

“Svakako ima na raspolaganju Sinofarm vakcine, čiji rok ističe 2024. godine”, naveo je Galić.

Elvis Omeragić je ukazao na loš trend vakcinacije.

“Imali smo više vakcina nego ljudi koji su htjeli da ih prime. Građani treba da znaju da ćemo u svakom momentu imati dovoljan broj vakcina koji pružaju kvalitetan imuni odgovor”, poručio je on.

Galić i Omeragić su saopštili i da su se stvorili uslovi da časovi traju 45 minuta.

Uništeno 27.754 doza vakcina

Direktor Instutua za javno zdralje je kazao da je do sada uništeno 27.754 doza vakcina protiv koronavirusa.

Precizan podatak da li je bilo još uništenih doza i koliko je to koštalo, naknadno će saopštiti.

O petoj dozi

Galić je odgovorio i na pitanje da li će biti pete doze vakcine.

“Taj odgovor će nam dati sama pandemija, koliko bude trajala, toliko dugo će biti neophodno se vakcinisati. Cilj vakcinacije je da postignemo taj nivo kolektivnog i ličnog imuniteta da budemo zaštićeni”, naveo je Galić.

Trenutno je aktivno 6.398 slučajeva koronavirusa.

Slađana Đukanović

CDM.ME
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *