Novi detalji o slijetanju helikoptera na Cetinje: “Akcijom rukovodio Abazović” VIDEO/FOTO

139

Cetinje — Mitropolit crnogorski-primorski Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru nakon što je sa patrijarhom Porfirijem vojnim helikopterom prevezen iz Podgorice.

Crkveni velikodostojnici nisu mogli drumskim putem da stignu na Cetinje zbog blokada koje su u subotu poslepodne na prilazima gradu postavili protivnici ustoličenja.

Helikopter se nešto posle 8 časova spustio na livadu ispred manastira, gde je potom Joanikije ustoličen na tronu Svetog Petra.

Kako prenose crnogorski mediji, iz Vlade nezvanično rečeno da je korišćen vojni helikopter zbog toga što je savremeniji, brži i bezbedniji od helikoptera kojima raspolaže Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prostor ispred manastira obezbeđivali su pripadnici Protivterorističke jedinice policije (PTJ) naoružani dugim cevima. Oni su telima i pancir-ćebetom štitili Joanikija i Porfirija prilikom ulaska u manastir koji je bio okružen kordonom policije.

Prema navodima medija u Crnoj Gori, koordinator službi bezbednosti Dritan Abazović, njegovi savetnici, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin iz kabineta potpredsednika komandovali su akcijom.

Na terenu su bili pomoćnici Brđanina – Dejan Knežević, Miloš Rakonjac i Dragan Gorović, kao i načelnik Centra bezbednosti Goran Jokić sa saradnicima.

”Policija je pokušavala do krajnje mere da ostane tolerantna i ne bi reagovali da nisu počeli napadi na službenike Uprave policije. I dan ranije, gotovo 30 sati policajci su trpeli uvrede, kamenovanje, guranje, psovke. Imali su naređenje da budu tolerantni i tako su se i ponašali”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz bezbednosnog sektora.

On je objasnio da je rukovodstvo UP moglo da donese odluku da barikade na magistralnim putevima “razbije” još tokom prvog dana, kao i da rastera okupljene demonstrante, ali da taktički nisu to uradili.

”Da smo razbili proteste i barikade već prvog dana oni bi se vrlo brzo konsolidovali i ponovo okupili. Ciljano to nismo radili do momenta kada je mitropolitu Joanikuju i patrijarhu srpskom Porfiriju trebalo obezbediti nesmetan prolaz do manastira”, rekao je isti sagovornik.

On je kazao da je jučerašnja akcija pokazala jedinstvo bezbednosnog sistema.

Prema podacima iz Hitne medicinske pomoći na Cetinju, ukupno je pregledano 60 osoba od 4. septembra u 16 časova do juče u 12 časova.

Policiji za juče nije bilo prijavljeno nijedno javno okupljanje na Cetinju, kao ni dan ranije kada je takođe bilo okupljanja.

Veljović je uhapšen nešto pre 9 časova, nakon što je nasrnuo na svoje doskorašnje kolege iz policije.

Njegov napad zabeležile su kamere, a snimak je na Tviteru objavio Abazović. Abazović tvrdi i da je to prva situacija u kojoj je policija reagovala, a da je do tada 30 sati pružan pasivni otpor.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *