NOVI PAZAR Emina Ragipović: “Vlast traži od mještana 30.000 eura za kilometar asfalta”

117

Emina Ragipović rodom iz sela Oholje nadomak Novog Pazara, javila se redaciji portala Nova.rs sa informacijom da su predstavnici koalicije Sandžačke demokratske partije i Srpske napredne stranke, koja je na vlasti u Novom Pazaru, tražili od mještana ovog sela skoro 30.000 eura za jedan kilometar i 300 metara asfalta koji je trebao da prođe kroz ovo selo.

Emina Ragipović bivša nezavisna novinarka i koordinatorka Helsinške Fondacije za Sandžak u Varšavi i predsjednica Fondacije “Kulture bez Granica“ rekla je za portal Nova.rs da su visoki funkicioneri SDP-a dolazili više puta u selo Oholje, i tražili od lokalnih mještana da pređu u stranku Rasima Ljajića i da plus daju 30.000 eura za asfalt.

“Oni su procijenili da kilometar ipo asfalta u selu Oholje košta oko 110.000 eura, i navodno su rekli da će Grad Novi Pazar da uloži više od 80.000 eura a od mještana su tražili da daju 30.000 eura učešća u ovom projektu i da pritom pređu u SDP stranku, obzirom da su mještani sela Oholje, tradicionalno glasači SDA Sulejmana Ugljanina”, kaže Ragipović.

Ona također kaže da je po zakonu Grad Novi Pazar dužan da izgradi put kroz selo obzirom da se u njemu nalazi i džamija, a po zakonu moraju biti izgrađeni putevi do vjerskih objekata.

Emina također kaže da je revanišizam vladajuće koalicije toliki, da ne samo da neće da urade asfalt već sada neće ni da pospu put šoderom i ako su upoznati da u selu ima bolesnih ljudi koji svakodnevno moraju da idu u grad kako bi se liječeli.

Emina Ragipović takođe dodaje da postoje dokumenti, u kojima stoji da je grad odborio sredstva, da je urađena kompletna dokumentacija da asfalt prođe kroz selo, ali da se sa tim stalo, samo zato jer mještani na posljednjim izborima nisu glasali za koaliciju Rasima Ljajića i Aleksandra Vučića.

Ona takođe kaže da ovo nije prvi slučaj da se u selima u kojima žive Bošnjaci traži učešće sa više od 50 odsto, a dok se u selima sa pretežno srpskim stanovništvom to ne može desiti.

“U jednom selu, u kojem pretežno žive Srbi, predstavnici vlasti su pokušali isto kao i sa selom Oholje, ali im to nije pošlo za rukom, obzirom da su se mještani žalili centrali SNS-a, pa su zbog toga smijenjeni i bošnjački i srpski predstavnik vlasti u Pazaru koji su tražili učešće za asfalt u tom selu u blizini Novog Pazara”, kaže Emina.

Na pitanje zašto tako nisu reagovali i mještani sela Oholje, Emina kaže da je ona pokušala da kontaktira sa predstavnicima vladajuće stranke u Beogradu i da je čak kontaktirala i savjetnicu Predsjednika Vučića koja joj je obećala da će problem biti riješen, ali da od toga nije bilo ništa.

“Kada Vučić dođe u Novi Pazar, busa se u grudi kako će raditi na putevima, kako će nam pomoći, ali od toga nema ništa, naprotiv, članovi njegove koalicije od mještana sela traže učešće u izgradnji asfalfa sa više od 50 odsto”, kaže Emina.

Ona je istakla da ona živi u Varšavi i da se redakciji Nova.rs javila iskuljučivo zbog mještana njenog sela, ali i svih onih koji kroz iste i slične situacije prolaze od kada je ova koalcija na vlasti u Novom Pazaru.

Izvor: Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *