NOVI SAD Evropska prijestonica kulture sa Šešeljem u pozadini

103

I dok teku pripreme za „velelepni“ a malo kome jasan spektakl proglašenja Novog Sada Evropskom prestonicom kulture, na mestu odakle će u četvrtak u simboličnih 20.22 sata početi svečanost, oku teško može da promakne naslovna sličica iz ovog teksta.

Dakle, u pozadini jednog dela scenografije u blizini Banovine u lice nam se ceri lik osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Doduše, on tamo stoji već valjda petnaestak godina, jer je tu sedište njegove Srpske radikalne stranke.

Ostavio im u amanet, pre nego što se presvukao u SNS dres (koji mu sada kanda sve više spada), bivši direktor Zavoda za izgradnju grada (ZIG) Igor Mirović, još uvek aktuelni premijer Vojvodine.

U tim vremenima, Mirović je bio direktor ZIG-a, zbog čega je bio poznat i po nadimku Zigor. Sećamo se, bila su to vremena koja su nagovestila kakav će urbanistički haos nastupiti ako on i njegovi ikada ponovo osvoje vlast u gradu. Naselje Grbavica bilo je avangarda grbavog „urbanizma“ kojem svedočimo.

I izgleda da nikome to ne smeta, baš kao što samo pojedinima smetaju grafiti podrške onoj zveri u ljudskom obličju Ratku Mladiću. Nikome ne smeta Šešelj u Evropskoj prestonici kulture, u glavnom gradu Vojvodine!? Pa reč je o osobi koja je u Hagu robijala upravo zbog proterivanja Hrvata i drugih nesrba iz Vojvodine.

A tobož ćemo kao Evropska prestonica kulture slaviti i naš „suživot“, našu „multietničnost“, „multikulturalnost“, „multijezičnost“, „multikonfesionalnost“…

Sa Šešeljem u pozadini naziv onog multimedijalnog spektakla kojem ćemo svedočiti sutra uveče – Zeniteum – dobija sasvim novi smisao: to je zaista zenit jednog krvavog cinizma.

Ideja Brisela verovatno je bila da Novi Sad, kroz titulu Evropske prestonice kulture, „evropeizuje“. Ovakav kakav je sada, Novi Sad verovatno nikada u svojoj istoriji nije bio dalje od Evrope. Mada, izgleda da ni Evropa nije kao što je bila, ako je dovela sebe u situaciju da ovakve slike odlaze u svet iz jedne evropske prestonice kulture.

(Autonomija, foto: Facebook)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *