Novim putem spojili Podgoricu sa Gusinjem i Plavom na 90 kilometara i 90 minuta vožnje

149

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na Tviteru je napisao da je granični prelaz nova šansa za razvoj sjevera Crne Gore i bolje povezivanje ljudi

Zajednički granični prelaza između Crne Gore i Republike Albanije, Zatrijebačka Cijevna – Grabon, svečano je otvoren danas.

Granične prelaz otvorili su premijer Zdravko Krivokapić i predsjednik Vlade Albanije Edi Rama uz prisustvo Hermana Špica, otpravnika poslova Delegacije EU u Crnoj Gori.

Granični prelaz izgrađen je 2017. godine uz podršku Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, a sve u cilju povezivanja Podgorice i Gusinja preko teritorije Albanije.

Kako je saopšteno iz Vlade, radovi na izgradnji koštali su oko 720.000 hiljada eura, od čega je Evropska unija obezbijedila skoro pola miliona eura.

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/560864/otvoren-granicni-prelaz-zatrijebacka-cijevna-grabon#brid_cp_Brid_27996782

“Otvaranje predmetnog zajedničkog graničnog prelaza sa Republikom Albanijom usmjereno je ka sveobuhvatnoj valorizaciji turističkih, ekonomskih i privrednih resursa obje države. Zajedničkim sprovođenjem graničnih procedura od strane policija i carina Crne Gore i Republike Albanije, pojednostaviće se i ubrzati prelaženje državne granice principom jednog zaustavljanja, racionalnije koristiti resursi, smanjiti troškovi transporta roba u duhu implementacije Projekta Transportne zajednice „CONNECTA“, unaprijediti saradnja između graničnih službi i efikasnije sprečavati i otkrivati svi oblici prekograničnog kriminala”, navodi se u saopštenju.

Crna Gora sada ima tri zajednička granična prelaza – dva sa Albanijom i jedan sa Bosnom i Hercegovinom, i to: Sukobin – Murićani, otvoren 2009. godine i Vraćenovići-Deleuša otvoren 2020. godine.

“Vlada posebnu zahvalnost duguje Evropskoj uniji na pomoći i podršci u izgradnji granične infrastrukture, ostvarujući partnerstvo, međusobno povjerenje i zajedničku odgovornost za bezbjednost granica, kao uslova unutrašnje bezbjednosti i dijela ukupnog bezbjednosnog sistema države”, navodi se u saopštenju Vlade. Svečanosti su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, v.d. direktora Uprave policije Zoran Brđanin, v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova Albanije, Bledi Cuci, ambasador Albanije u Crnoj Gori Ridi Kurtezi, direktor albanske policije Ardi Veliu, kao i generalni direktor za carine Genti Gazheli.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na Tviteru je napisao da je granični prelaz nova šansa za razvoj sjevera Crne Gore i bolje povezivanje ljudi.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *