Novo pravilo u Srbiji za nevakcinisane

66

BEOGRAD – Bolnice u Srbiji počele su da uvode novo pravilo prema kojem zdravstveni radnici koji nisu vakcinisani ili nisu preležali virus korona moraju da po povratku sa odmora donesu negativan PCR test koji će sami finansirati, piše “Politika”.

Ta nova mjera biće, navodi list, na snazi do septembra jer zdravstvene vlasti strahuju da će po povratku sa inostranih destinacija neko možda unijeti virus u bolnicu i to žele da spriječe.

Istovremeno, smatra se da mnogi neće željeti da izdvoje za testiranje 9.000 dinara (76 evra), te da će promijeniti svoj stav i ipak odlučiti da se vakcinišu.

Od ove mjere su izuzeti zdravstveni radnici koji zbog komplikovanog zdravstvenog stanja ne smiju da se vakcinišu, kao i oni koji su primili prvu dozu vakcine i čekaju drugu.

Jedna od prvih zdravstvenih ustanova koja sprovodi ovu mjeru je Klinički centar Kragujevac, čiji direktor Predrag Sazdanović kaže da su ustanove o tome dobile instrukciju Ministarstva zdravlja Srbije i Komisije za zarazne bolesti.

Prema toj instrukciji, zaposleni koji su odsutni duže od sedam dana, a nisu vakcinisani, moraju o svom trošku da urade PCR test.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *