Novopazarka Amra Maljevac Mehović: Moja djeca su mala, ali veliki borci

536

Od početka godine do danas u Novom Pazaru rođeno je 58 beba prije predviđenog termina, koje danas sa brojnim mališanima širom svijeta obilježavaju Dan prevremeno rođene djece.

Mnogi roditelji prošli su velike bitke, od kojih im danas i posle više godina na samu pomisao zasuze oči.

Novopazarka Amra Maljevac Mehović (36) majka je trogodišnjih blizanaca, dječaka i djevojčice, koji su rođeni u 26. nedelji trudnoće.

Ona u razgovoru za portal Free media kaže da su rođeni carskim rezom u Narodnom frontu u Beogradu, od kojih je djevojčica imala samo 900, a dječak 1.060 grama.

„Međutim, tek posle tog mukotrpnog porođaja krenula je naša prava borba, jer je bilo rizično da li će djeca uopšte ostati živa. Agonija je trajala mjesec dana, ali i nakon toga njihovo zdravstveno stanje bilo je nestabilno. Nisu smjeli da budu izloženi bilo kakvom virusu ili infekciji, jer bi to moglo da dovede do sepse. Kasnije sam mogla jednom nedeljno da ih viđam, a jedina utjeha u tom trenutku bila mi je činjenica da na Institutu za neonatologiju imaju banku mlijeka, pa im je bilo omugućeno da se hrane isključivo mojim mlijekom“, prisjeća se Amra.

Blizanci su iz bolnice u Beogradu došli u Novi Pazar baš na datum kada su prema zvaničnom terminu i trebali da se rode.

Mnogo vježbica, dugih dana i neprespavanih brižnih noći sada su za njima, a djeca već uveliko idu u vrtić.

Amra priča da su zbog preterane brige i velike posvjećenosti njena djeca prilično zrelija od svojih vršnjaka, te da su sa samo dvije godine znali brojne pjesmice.

Naša sagovornica, koja je stoički podnijela sve, majkama koje imaju prevremeno rođenu djecu savetuje da budu jake, da ne odustaju i da budu istrajne.

„Dok su moje bebe bile u inkubatoru, a ja ih posećivala, govorili su mi da ne plačem, već da im pjevam i pričam, jer to utiče na njihov emotivni i fizički razvoj. Čak sam jednom bila u prilici da u naručju nosim djevojčicu, sa svim tim medicinskim instrumentima i kiseonikom zakačenim na njeno sićušno tijelo i odjednom saturacija joj je bila u konstantnom porastu, bukvalno je u tom momentu prodisala. Mislim da je ta povezanost između majke i djece zaista posebna“, prisjeća se ona kroz suze.

Za prvi rođendan svoje djece Amra je dobila na poklon knjigu „Rođeni pre vremena“, koju još uvek nije pročitala, jer joj i pri samom dodiru naviru suze i prođu svi strahovi i nadanja kroz koje je prošla.

Danas kaže da jedino zna da su njena djeca bila mali, ali veliki borci.

Amra smatra da na ovaj dan Novi Pazar, zbog velikog broja prevremeno rođene djece, treba da zasija ljubičastom bojom, kao i drugi gradovi u Srbiji, te da će taj prijedlog pismeno poslati gradonačelniku Nihatu Biševcu.

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru pojašnjavaju za naš portal da nisu sva prevremeno rođena djeca fizički ugružena.

Neonatolog Vesna Ratković kaže da oni jesu pod većim rizikom od bolesti, a to da li će biti transportovani u Kragujevac ili Beograd zavisi od opšteg stanja trudnice i bebe.

„Ukoliko su bebina pluća vitalno ugrožena, svakako da će biti prevezena dalje, a ukoliko nije moralo hitno da se reaguje i trudnica je mogla da primi deksazon ampulu prije bebinog rođenja pluća djeteta su čvršća i nemaju mnogo problema pri prevremenom rođenju. Ta djeca jedino ostaju duže u bolnici, hrane se posebnom dohranom i zahtevaju poseban nadzor“, rekla je Ratkovićeva.

Prema procenama svake godine u svetu se prevremeno rodi oko 15 miliona beba.

(Free media)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *