O Đukanovićevom razrješenju: URA će na plenumu podržati inicijativu

138

Poslanici Građanskog pokreta URA na plenumu će podržati inicijativu Socijalističke narodne partije o prieispitivanju toga da li je predsjednik države Milo Đukanović prekršio Ustav tokom nedavnih događaja na Cetinju. To je na sjednici Ustavnog odbora saopštio poslanik SNP Dragan Ivanović.

Članovi odbora razmatraju prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović povrijedio Ustav. Prijedlog je uputila Socijalistička narodna partija, povodom Đukanovićevog učešća na protestima građana protiv ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju.

Poslanik SNP Dragan Ivanović kazao je kako se očekivalo da će Đukanović biti prvi koji će inicirati “da se ne dolazi na Cetinje”.

“Međutim, on je insistirao i pozivao i govorio da će tog dana biti tamo, kao što je i bio. Dobro je što su vjernici SPC shvatili ozbiljnost i odazvali se pozivu mitropolita da se ne pojave, čime bezbjednosna situacija nije postala još složenija”, rekao je on, dodajući kako je policija imala “teške dane”.

Ivanović je dodao i kako je čitava vladajuća većina za podršku inicijativi.

“Inicijativu je potpisalo 36 poslanika. Poslanik Miodrag Lekić je zakasnio. Inicijativu nijesu potpisali poslanici URE, ali su kazali da će je na plenumu podržati”, dodao je on.

Sekulić: Čudno da vlast govori o odvojenosti države i crkve

Predrag Sekulić iz Demokratske partije socijalista istakao je kako je inicijativa politički motivisana,

“Čudno je da se kolege iz vlasti pozivaju na član Ustava koji predviđa odvojenost države i crkve, s obzirom na to da oni ne bi ni bili vlast bez posredovanja Srpske pravoslavne crkve”, istakao je Sekulić, podsjećajući kako je Đukanović jedini neposredno izabrani političar.

On je iskazao uvjerenje kako je vlasti u ovom trenutku potrebno da se “sabere oko nečega”, a to je, kako je dodao, odnos prema DPS, odnosno predsjedniku države.

“Treba utvrditi odgovornost svih, pa i samog patrijarha (Porfirija), vezano za snajpere i za sve ostalo. Valjda će ova komisija koju je formirala Vlada izaći sa informacijama o tome”, dodao je on.

Sekulić je zaključio kako u Đukanovićevim riječima upućivanim uoči petog septembra nema ničega što bi se moglo smatrati kao povreda Ustava.

I Vladimir Martinović iz Demokrata rekao je da smatra kako je Đukanović prekršio Ustav, a podršku inicijativi SNP iskazao je i Branko Radulović iz Demokratskog fronta.

Andrija Popović iz Liberalne partije kazao je kako je inicijativa “još jedna ujdurma”.

Uskoro opširnije.

portalanalitika.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *