Obiđite napušteni dvorac u Srbiji u kojem je čuveni Clint Eastwood snimao film

195

U Beočinu u Srbiji nalazi se vrlo interesantna građevina koja godinama truli i propada. Riječ je o Špicerovom dvorcu, odnosno vili koju je krajem 19. vijeka izgradio Eduard Ede Spitzer, jedan od trojice vlasnika Beočinske fabrike cementa.

Izgrađena daleke 1898. godine na obroncima Fruške Gore, na samom kraju 19. stoljeća, ova građevina bila je dom porodici Spitzer. Dizajnirao ju je Imre Steindl, čovjek koji je odgovoran za izgled zgrade mađarskog parlamenta u Budimpešti. Na dvorcu su primjetni elementi gotike, romatike, renesanse, baroka i secesije.

Porodica Spitzer je u dvorcu živjela sve do 1941. godine, kada su zbog Drugog svjetskog rata napustili Srbiju i otišli u Njemačku.

Dvorac je do kraja rata koristila njemačka vojna komanda, nakon čega ga je preuzela država. Do kraja devedesetih godina prošlog vijeka korišten je za održavanje školske nastave, bio je luksuzni restoran i disko klub, dom za radijsku stanicu, gradska biblioteka…

Prije nego je u potpunosti napušten, dvorac je korišten kao set za snimanje filmova. Interesantno je da je čuveni Clint Eastwood ovdje snimio nekoliko scena za svoj film “Kelly's Heroes”.

Iako je nekad važio za jednu od najljepših građevina u Srbiji, Špicerov dvorac je danas gotovo u potpunosti obgrljen zelenilom i zatrpan smećem. Vrata i prozori su u potpunosti uništeni, a krov je blizu potpunog urušavanja. Jedinstvenu građevinu nekada je okruživao veliki vrt s mnoštvom fontana, no danas je sve to uništeno i obraslo u korov.

Zbog sablasnog izgleda danas se zove i “kuća duhova”, a mještani ne gube nadu da će nadležni reagovati i vratiti ovoj građevini nekadašnji sjaj.




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *