Obilježeno 50 godina djelovanja Informativnih novina “Preporod”

174

Svečana akademija povodom obilježavanja 50. godišnjice Islamskih informativnih novina (IIN) “Preporod” održana je u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke.

Prvi broj novina Preporod izašao je 15. septembra 1970. godine. Od tada novina izlazi u kontinuitetu i distribuira se u BiH i širom svijeta.

Odlukom Organizacionog odbora Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini za obilježavanje 50. godišnjice planirana je i dodjela javnih priznanja. Zlatna plakete su uručene bivšem reisu-l-ulemi Mustafa-ef. Ceriću, prof. dr. Hilmi Neimarliji, bivšem glavnom i odgovornom uredniku Azizu Kadribegoviću, prof. dr. Enesu Kariću i dugogodišnjem novinaru Preporoda u mirovini Bajri Pervi.

Bivši glavni i odgovorni urednik “Preporoda ” Aziz Kadribegović kazao je ovom prilikom da o ulozi “Preporoda” u ovih 50 godina najbolje mogu govoriti njegovi čitaoci. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović istakao je da je “Preporod” u ovih pola stoljeća odigrao važnu ulogu kad su u pitanju bosanskohercegovački muslimani. I ne samo oni, nego i muslimani Balkana.

– “Preporod” se čitao od Makedonije sve do Slovenije. Svi muslimani tadašnje Jugoslavije su u “Preporodu” imali svoju stranicu. Imali svoju priču. Preporod je informirao o onome što je bilo važno za muslimane ovih krajeva – kazao je Kavazović.

Faktor.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *