Objavljeni novi detalji o američkom vojnom avionu koji se srušio u Norveškoj

281

Američki vojni avion u kojem su bile četiri osobe i koji se u petak navodno srušio na sjeveru Norveške tokom vježbi NATO-a pretrpio je “veliku štetu”, tvrde vlasti u ovoj zemlji.

Avion MV-22B Osprey, dodijeljen američkoj vojnoj jedinici II Marine Expeditionary Force (MEF), bio je u petak u misiji obuke u okrugu Nordland, na sjeveru Norveške, priopćile su norveške oružane snage.

U subotu je Bent Arne Eilertsen, načelnik štaba policije u Nordlandu, rekao javnom servisu NRK: “Helikopter za spašavanje je primijetio i vidi veliku štetu na avionu.”

“U subotu u 2:15 po lokalnom vremenu, zemaljske posade prilaze području gdje se nalazi avion. Rečeno nam je da se radi o američkom avionu s Amerikancima u njemu”, kazao je.

Rekao je da se akcija spašavanja izvodi u mraku i po lošem vremenu, a policija i spasilačke ekipe moraju koristiti motorne sanke da stignu do mjesta događaja.

“Padavine, opasnost od lavina, vjetar i mrak čine ovu akciju spašavanja izuzetno zahtjevnom”, rekao je.

Od subote u 2 sata ujutro norveška policija nije imala nikakav kontakt sa avionom, navodi policija.

Norveško sigurnosno istražno tijelo i Nacionalna služba za kriminalističke istrage stići će u subotu u Bodø, sjeverno od Arktičkog kruga, kako bi započeli istragu u gradskoj zračnoj luci. Zbog lošeg vremena oni će najvjerojatnije krenuti na mjesto nesreće u nedjelju, javlja NRK.

Američki marinski korpus zahvalio je norveškim vlastima na operaciji spašavanja, rekavši u priopćenju: “Zahvalni smo na njihovim naporima i pomoći ćemo im u ovoj potrazi i spašavanju na sve moguće načine.”

Radiosarajevo.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *