Objelodanjen užasan izvještaj iz Rio Tinta: Maltretiranja, silovanja, rasizam

262

Rio Tinto objavio izveštaj koji odslikava kulturu maltretiranja, uznemiravanja i rasizma u tom globalnom rudarskom gigantu, prenosi RTS.

U taj izveštaj uključen je i 21 slučaj silovanja ili pokušaja silovanja ili seksualnog napada u poslednjih pet godina, navodi Rojters, dodajući da skoro polovina svih zaposlenih koji su odgovorili na eksternu reviziju kulture na radnom mestu, a koju je naručio Rio Tinto, reklo je da su bili maltretirani, a da je rasizam uobičajen.

Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm rekao je da su rezultati “uznemirujući” i da će kompanija primeniti svih 26 preporuka iz izveštaja bivše australijske komesarke za polnu diskriminaciju Elizabet Broderik.

“Meni je to dvojako otvorilo oči. Nisam shvatio koliko maltretiranja postoji u kompaniji, a drugo da je prilično sistemsko – tri pitanja maltretiranja, seksualnog uznemiravanja i rasizma… to je izuzetno uznemirujuće”, rekao je Stausholm za Rojters.

Rio Tinto je pokrenuo revizije u martu prošle godine, nedugo nakon što je Stausholm preuzeo čelnu funkciju u svetlu široko rasprostranjene reakcije protiv kompanije, a nakon što je ta kompanija uništila 46.000 godina stare pećine u klisuri Džukan kako bi proširila rudnik gvožđa.

Više od 10.000 zaposlenih, skoro četvrtina od 45.000, podelilo je iskustva i stavove za studiju.

Izveštaj je otkrio da je skoro 30 odsto žena i oko 7 odsto muškaraca iskusilo seksualno uznemiravanje na poslu, a 21 žena je prijavila silovanje ili pokušaj silovanja ili seksualnog napada.

Rasizam je bio “značajan izazov” za zaposlene na mnogim lokacijama. Ljudi koji rade u zemlji različitoj od njihovog rođenja iskusili su visoke stope rasizma, dok se skoro 40 odsto muškaraca koji se izjašnjavaju kao Aboridžini ili stanovnici ostrva Tores i moreuza u Australiji suočilo sa rasizmom.

“Osetio sam rasizam u svakom kutku ove kompanije”, anonimno je rekao jedan zaposleni.

Rio Tinto je rekao da će se reforme fokusirati na posvećenost rukovodstva stvaranju bezbednog i inkluzivnog radnog okruženja, uključujući povećanje raznolikosti unutar kompanije. To bi takođe osiguralo da su udaljeni objekti kompanije bezbedni i olakšalo osoblju da označi neprihvatljivo ponašanje.

“Jasno je da mnogo više treba da se uradi da bi se osigurala bezbednost radnika u sektoru resursa”, rekao je Oven Vitl, sekretar sindikata VA, koji predstavlja više od 30 radničkih grupa koje imaju više od 150.000 članova u Zapadnoj Australiji.

“S obzirom na to da skoro polovina radne snage prijavljuje maltretiranje, jasno je da su oni izneverili radnike tokom dužeg vremenskog perioda i da moraju da urade mnogo više da spreče uznemiravanje i maltretiranje na radnim mestima”, rekao je Vitl.

Seksizam, rasizam

Izveštaj iz Rio Tinta dolazi uoči objavljivanja drugog izveštaja vlade države Zapadna Australija o seksualnom uznemiravanju u rudarskim kampovima u državi koja obezbeđuje više od polovine svetskih zaliha gvozdene rude.

U podnescima u istrazi navodi se da je seksualno uznemiravanje bilo rasprostranjeno u rudarskim kampovima u Zapadnoj Australiji, koja je dom rudnika globalnih firmi, uključujući BHP Grup, Rio Tinto i Forteskju.

Ministarka u državi Zapadna Australija Rita Safioti rekla je za australijski Ej-Bi-Si njuz da je veoma uznemirena zbog velikog broja optužbi.

“Želite da svi mogu da se osećaju bezbedno na radnom mestu. Takođe posebno u onim oblastima gde ste malo više izolovani od prijatelja i porodice i želite da imate najveću zaštitu od takvog ponašanja”, rekla je Safiotijeva.

U izveštaju iz 2020. godine, istraživanje Australijske komisije za ljudska prava o seksualnom uznemiravanju otkrilo je da je 74 odsto žena u rudarskoj industriji iskusilo neki oblik seksualnog uznemiravanja u poslednjih pet godina, delom zbog rodne neravnoteže.

Skoro 80 odsto radne snage Rio Tinta su muškarci.

“Stvaranje bezbedne radne kulture ohrabriće ljude svih različitosti da napreduju u našim organizacijama”, rekla je za Rojters Keli Parker, australijski izvršna direktorka Rio Tinta.

Zaposleni u Južnoj Africi su iskusili najveću stopu rasizma. Zaposleni su govorili o učestalosti rasizma i njegovom uticaju na samopouzdanje, samopoštovanje i radni učinak.

“Rio je kompanija orijentisana na belu rasu”, rekao je jedan zaposleni, navodi se u izveštaju.

Iz Rio Tinta je navedeno da je izveštaj došao u ključnom trenutku kada se kulture na radnom mestu menjaju, imajući u vidu pokrete #MiTu, Blek lajvs meter i drugih globalnih pokreta, kao i australijsku istragu o uništavanju u klisuri Džukan.

Stausholm je rekao da je Džukan izazvao najveću promenu u rukovodstvu u istoriji Rio Tinta i da je novi tim želi promene.

“Radi se o tome da sada iskoristimo trenutni momentum i pokušamo da brzo usmerimo akcije, jer ih ne možemo menjati iz dana u dan”, kazao je Stausholm.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *