Obračuni u državnom vrhu; “Hteli ste da pošaljete vojsku u BiH. Izbegli smo skandal u poslednjem trenutku”

121

Ministar odbrane Mario Banožić obrušio se na hrvatskog predsednika i načelnika Glavnog štaba admirala Roberta Hranja, zahtevajući njegovu ostavku.

I to nakon što je predsednik Zoran Milanović iskoristio ovlašćenje vrhovnog komandanta i ministru odbrane Mariju Banožiću zabranio obraćanje na zakletvi vojnika u kasarni u Požegi.

Banožić je, prenosi zagrebački Jutarnji list, od Hranja zatražio da ponese ostavku, zbog toga što poslušao Milanovića i njemu zabranio da govori.

Ministar je pritom kao jedan od ranijih “gresova admirala”, naveo njegovu nameru da pošalje vojsku u BiH, ne preciziraju, međutim, kada se i zbog čega to dogodilo.

“Čak ste bez mog znanja i odobrenja nameravali da pošaljete vojsku preko granice u Bosnu i Hercegovinu pa smo skandal izbegli u poslednjem trenutku”, rekao je Banožić.

Hranj je u martu 2020. postao načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske, a Milanović je juče ministru Banožiću zabranio da govori u Požegi.

Premijer Andrej Plenković je Milanovićevu zabranu obraćanja Banožiću nazvao “puzajućim državnim udarom” uveren da je tim potezom zapravo “osnažio položaj Banožića u vladi”.

Banožić je nakon incidenta u kasarni u Požegi izjavio novinarima da je zatražio smenu admirala Hranja, a Milanović je na to reagovao porukom da je “Hranj samo sproveo naredbu koju mu je on dao, kao vrhovni komandant.

Za Plenkovića je zabrana obraćanja ministru slučaj “bez presedana”.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *