OD 1. JANUARA POSKUPLJUJU I CIGARETE, cijene će biti kao u EU

58

Sve pušače u Srbiji za par dana očekuje “novi udar” na džep. Od 1. januara sve vrste cigareta u Srbiji će poskupeti, tako da će se najjeftinija prodavati za 310 dinara, a najskuplja paklica će ići i do 600 dinara.

Od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju 2 puta godišnje, u prosijeku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo i posljednje bilo u julu ove godine. Podizanje cijena paklica trajaće sve do 2025. godine.

Uz njega se na cijenu cigareta zaračunava i propocionalan akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromijenjen. Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih državnih nameta, proizvođaći će povećati cijenu za 10 dinara zbog čega će najeftinije zadovoljstvo pušače koštati 310 dinara a oni koji vole kvalitetniji duvan, moraće iz džepa da izdvoje oko 600 dinara.

Cilj ovih izmjena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umjesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Takva praksa, po kojoj se zbog akciznog kalendara, dva puta godišnje uvećavaju akcize, nastaviće se u naredne tri godine što znači da će ovaj državni namet svoju vrijednost promijeniti još 6 puta, ako ne računamo ovu koja će se desiti za koji dan, kako bi narednih godina se dostigli standardi koji važe u Evropskoj uniji.

Po tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbij cijenu svog uživanja plaćati isto kao oni u zemljama EU. Za naše prilike u nekim državama, poput Irske gdje za paklicu cigareta treba izdvojiti i 9 evra, to je izuzetno skupo. Ipak,u drugim državama je duvan jeftiniji pa tako se u Austriji prosečna cena po paklli kreće 5,1 evro, u Češkoj 3,53, Mađarskoj 3,90 , Sloveniji 3,69 a u Italiji 4,90 evra dok je u Bugarskoj samo 2,5 evra.

I iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigaret uvećava se za dinar po milimetru što znači da će i oni koji ih koriste plaćati skuplje svoj užitak a poskupeće i nesagorevajući duvan.

Sve u svemu, pušaći će sve skuplje plaćati svoj užitak, pa je realno očekvati da 2025. godine srpske cijene duvanskih proizvoda dostignu evropske.

Samogasivi papir
Sve cigarete koje se stavljaju na tržište Republike Srbije posle 1. januara 2023. godine moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom, a one koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda, mogu se naći u maloprodajama do isteka zaliha isključivo ako su nabavljene pre tog datuma, što će prodavci dokazivati tršišnoj inspekciji na njihov zahtev.

Pravilnik prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete. Izmjena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primjenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbjednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primjenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine, dodaje se.

“Blic Biznis”
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *