Od četvrtka kreću OŠTRE KONTROLE: Podsjećamo KOJE MJERE SU SADA NA SNAZI, kazne idu i do 150.000 DINARA

107

Zbog sve nestabilnije epidemiološka situacije i porasta zaraženih korona virusom od četvrtka slede pojačane kontrole kojima će se proveravati da li se poštuju mere propisane za suzbijanje korona virusa, koje su inače mesecima na snazi.

Kontrolori će proveravati da li se građani pridržavaju mera u javnom prevozu, ugostiteljskim objektima, kao i na slavljima.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković najavio je danas u svom gostovanju na RTS da će kontrole krenuti pojačano tokom produženog vikenda od četvrtka. Kako je objasnio “ove nedelje će se raditi pojačan nadzor, a od četvrtka će se primenjivati drugi modalitet ukrštanje inspekcija i zajednički rad na terenu”.

Pojačane kontrole u narednom periodu najavio je i član Kriznog štaba Predrag Kon. On je rekao da je očigledno da se građani ne pridržavaju epidemioloških mera.

Mere na snazi
Od početka pandemije korona virusa mere su se s vremena na vreme menjale, pa je sa padom obolelih dolazilo je do njihovog postepenog popuštanja. Ono što je čvrsto stajalo na snazi do danas su nošenje zaštitnih maski i držanje fizičke distance.

Maske

Nošenje maski obavezno je u svim zatvorenim prostorima, uključujući javni prevoz, ugostiteljske objekte, bolnice…

Distanca
Držanje distance od dva metra obavezno je kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru.

Okupljanja

Prilikom održavanja sportskih takmičenja u zatvorenom prostoru dozvoljeno je prisustvo najviše do 30% ukupne popunjenosti kapaciteta prisustva posetilaca u objektu u kome se održava takmičenje i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca.

Kada se sportsko takmičenje održava na otvorenom prostoru, dozvoljeno je prisustvo najviše do 50% ukupne popunjenosti kapaciteta prisustva posetilaca u objektu u kome se održava takmičenje i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca.

Slavlja

Prilikom održavanja organizovanih svečanosti, proslava, koncerata i drugih događaja koji ne predstavljaju kulturno-umetničke događaje iz člana 10. ove uredbe u zatvorenom i na otvorenom prostoru dozvoljeno je prisustvo najviše 500 lica uz obavezno pridržavanja preventivnih mera.

Škole, fakulteti

U osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odložena su okupljanja a prijemni i drugi ispiti organizuju se uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).

Kazne za nepoštovanje epidemioloških mera
Vlada U Srbije je u novembru prošle godine usvojila izmene Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti. Ovim su tačno definisani iznosi kazni za nepoštovanje mera.

50.000-150.000 dinara za fizičko lice
50.000-500.000 dinara za pravno lice
50.000-150.000 dinara za ovlašćeno lice u pravnom licu
50.000-150.000 dinara za preduzetnike

Za nepridržavanje mera lične zaštite odnosno ne nošenja maske kazna je 5.000 dinara, a sa 30.000 dinara biće kažnjena osoba odgovorna za primenu lične zaštite od infekcije, ako ne obezbedi neposrednu primenu tih mera.

Blic.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *