OD DANAS NOVE MJERE ZA ULAZAK U CRNU GORU Preporuka da škole počnu 31. januara

140

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je na današnjoj konferenciji nove mjere koje će važiti narednih nedjelju dana-preko granice uz EU COVID potvrdu, omogućava se rad fitnes centara, teretana, preporuka da škole počnu 31. januara.

Ona je istakla da su dosadašnje mjere dale rezultate.

“Brojke koje imamo nijesu zabrinjavajuće, zdravstveni sistem može da odgovori ovim rezultatima koje imamo”, navela je ona.

Ona je istakla i da će narednih sedam dana, od 13. do 19. januara važiti nove mjere, a najvažnija izmjena u odnosu na dosadašnje mjere odnosi se na uslove prelaska crnogorskih granica.

“U narednih sedam granice je moguće prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne COVID potvrde: da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od dobijanja posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci; negativan PCR test na SARS-Cov-2 ne stariji od 72 sata; negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati; dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa)”, objasnila je Borovinić Bojović.

Dodatno, kaže, omogućava se rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od 10 metara kvadratnih.

“Dozvoljene su posjete advokatima i sudskim vještacima u obavljanju službene dužnosti uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde”, saopštila je ministarka.

Ostale mjere ostaju na snazi.

“U kontekstu aktuelnog epidemiološkog trenutka, razmotrili smo i uslove nastavka školske godine. Raspust će biti produžen sedam dana, tako da će školska godina, umjesto 24. januara početi 31. januara. O ovoj mjeri konačnu odluku donijeće Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Ova mjera ostaje na snazi”, kazala je ministarka.

Šest odsto zaposlenih u zdravstvu zaraženo

Na pitanje da li se nakon smjene Milene Popović Samardžić, koja je izjavila da je smijenjena zbog otpora cenzuri koju, kako tvrdi, direktor IJZCG sprovodi, te da ima sve dokaze za to, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić ističe da je kao ljekar i direktor uradio sve što zakon nalaže.

Igor Galić

“Dalje procedure će raditi sve nadležne službe. Ono što se tiče mene kao direktora uradio sam sve u zakonskim okvirima”, poručuje Galić.

Kaže da je trenutno pozitivno šest odsto medicinskih radnika, te da je dva odsto u izolaciji.

Nijesu obustavljeni specijalistički pregledi

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović saopštila je da nije istina da su specijalistički pregledi u toj zdravstvenoj ustanovi obustavljeni.

“Specijalistički pregledi se normalno obavljaju”, navodi Radulović.

Ona je saopštila da su samo u toku noći imali pet operacija.

“Pred operaciju dominiraju pacijenti koji kažu da su pozitivni i da ne mogu da pristupe. To je jedina istina”, kazala je Radulović.

Ona je istakla da u KCCG posebno zabrinjavaju mladi pacijenti u Intenzivnoj jedinici.

“Niko od njih nije vakcinisan i ni kod koga od njih nije ustanovljen Omikron soj korona virusa”, navela je Radulović.

Ona je saopštila da je u KCCG zaraženo manje od tri odsto doktora, a šest odsto medicinskih sestara.

Značajan broj ljekara želi da se vrati u KCCG

Na pitanje da li će se nastaviti praksa rada medicinskih ranika u privatnom sektoru i nakon povećanja plata u javnom zdravstu, Radulović ističe da se moramo povinovati zakonima države.

“Dok god zakon dozvoljava svakom pojedincu da ima pravo na dopunski rad, mi ne možemo da ga obustavimo. Mi, sa tri odsto zaraženih doktora, nemamo potrebu za angažovanjem ljekara iz privatne prakse”, kazala je Radulović.

Ona nije znala tačan broj ljekara koji su tokom pandemije dobili saglasnost da rade i u privatnoj praksi.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović ističe da su zadovoljni povećanjem koje će da uslijedi.

“Očekujemo da nakon dospijeća prve uvećane plate radnicima odmah se osjeti boljitak. Nastavićemo da radimo na povećanju standarda zaposlenih. Već u toku decembra sam dobila nekoliko zahtjeva ljekara koji rade u privatnim bolnicama ili ordinacijama, koji žele da se vrate u Klinički centar, a nekada su ga napustili”, navodi ministarka, dodajući da će povodom njihovog vraćanja u najveću zdravstvenu ustanovu aktivnosti završiti u januaru.

Cdm.me.

Slađana Đukanović
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *