Od naredne godine velike promjene za milione vozača u Njemačkoj

297

Od 2023. milioni vozača morat će se prilagoditi promjeni osiguranja od odgovornosti. Kako je izvijestilo Opće udruženje njemačke industrije osiguranja (GDV), regionalni razredi se prilagođavaju u mnogim područjima registracije.

Općenito, što je bolja klasifikacija u odgovarajućem regionalnom razredu, to je jeftinija premija osiguranja vozača. Međutim, i drugi čimbenici određuju visinu premije osiguranja.

Prema tome, oko deset miliona vlasnika mora očekivati svrstavanje u viši razred. Nižu brojku može očekivati oko 5,5 milouna vozača. Prema najavi, uskoro će se primjenjivati viši razred u ukupno 101 upisnom okrugu. Za preostala 244 okruga u Njemačkoj, međutim, razred bi trebao ostati isti. Pogođeno je više od 26 miliona vozača.

Preklasifikacija područnih razreda uzrokuje mnoge promjene u osiguranju od automobilske odgovornosti. GDV je odgovoran za podjelu područnih razreda, što se događa jednom godišnje.

“Regionalni razredi odražavaju bilancu štete otprilike 400 njemačkih registracijskih okruga i GDV ih izračunava jednom godišnje. Nije presudno gdje je šteta nastala, već u kojoj registraciji ima prebivalište”, kažu u udruženju tim povodom.

“Brandenburg, Schleswig-Holstein, Donja Saska i Mecklenburg-Zapadno Pomorje postižu posebno dobre bilance šteta u osiguranju od automobilske odgovornosti: ovdje vozači uzrokuju manje skupe štete od nacionalnog prosjeka”, naglašava Jörg Asmussen, generalni direktor GDV-a, a prenosi Fenix magazin.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *