Odbrana od Rusije / SAD: Dvadeset zemalja obećalo nove isporuke oružja Ukrajini

120

Oko 20 zemalja obećalo je da će Ukrajini dostaviti nove pošiljke oružja da bi joj pomogle u odbrani od ruskog napada, objavile su Sjedinjene Američke Države (SAD) u ponedjeljak, javlja AA.

“Nove pošiljke uključuju kritično potrebnu artiljerijsku municiju, sisteme za obalsku odbranu, tenkove i druga oklopna vozila”, rekao je ministar odbrane SAD Lloyd Austin novinarima u Pentagonu i dodao da su se druge nacije obavezale na obuku ukrajinskih vojnika i pomaganje Kijevu u održavanju postojećeg naoružanja.

Austin je ukazao na Dansku, koja je ranije u ponedjeljak objavila odluku da Ukrajini isporuči protivbrodski bacač Harpoon i pripadajuće rakete, te Češku Republiku, za koju je rekao da pruža “značajnu podršku”, uključujući helikoptere, tenkove i raketne sisteme.

“Italija, Grčka, Norveška i Poljska osiguraće Ukrajini artiljerijske sisteme i municiju”, dodao je on.

Osim što Kijevu osiguravaju milijarde dolara vrijednu vojnu opremu i obuku, SAD koordinišu među saveznicima protok međunarodnog oružja i podrške Ukrajini.

Isto tako, osim direktne pomoći Ukrajini, SAD su povećale prisutnost vojnika u Evropi gdje sada ima oko 102.000 vojnika. To je povećanje od 30 posto u odnosu na 78.000 koliko ih je bilo prije početka rata u Ukrajini.

Radiosarajevo.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *