Odgovor Đukanovića na pitanje novinara o sastavljanju nove manjiske vlade i da li je došlo do susreta sa Dritanom Abazovićem

250

Stekao sam utisak da postoji visok stepen podudarnosti o tome šta treba sada raditi u Crnoj Gori, a osnovno je brzo formirati vladu koja će biti utemeljena u jasnoj parlamentarnoj većini zasnovanoj na građanskoj i proevropskoj politici, izabrati vladu koja će što prije otpočeti aktivnosti na nastavku kvalitetnog pregovaranja sa EU kako bi u bliskoj budućnosti stvorili uslove za ostvarenje ključnog državno političkog cilja – članstva Crne Gore u EU, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Na pitanje novinara da li se prije dolaska u Atinu sastao s Dritanom Abazovićem i je li mu on prihvatljiv za mandatara, Đukanović je odgovorio:

“Kao što znate, u Atinu sam stigao već u ponedjeljak veče. To je bio dan u kojem su svi parlamentarci bili zauzeti razgovorom o inicijativi za smjenu Predsjednika Parlamenta. Mislim da su razgovori između potencijalnih konstituenata nove crnogorske vlade započeli juče kada sam ja već bio ovdje. Kao što znate, uloga Predsjednika jeste da nakon saznanja o postojanju parlamentarne većine, predstavniku te manjine da mandat za sastav nove vlade.”

Đukanović je naveo da će večeras biti u Podgorici, te da je sjutra prilika da čuje izvještaj o konsultacijama koje su obavili potencijalni konstituenti vlade.

“Nakon toga bi na red došla i inicijativa predsjednika države. Iskreno, nadam se da je u mom odsustvu obavljen taj prvi krug konsultacija, nadam se da postoji razumijevanje.

Iz svega što sam prethodno čuo, kroz razgovor u parlamentu i kroz komunikacije koje sam i sam imao, uvijek nezvanične komunikacije do trenutka dok se ne stvore uslovi da otpočne zvanična komunikacija, stekao sam utisak da postoji visok stepen podudarnosti mišljenja o tome šta treba sada raditi u Crnoj Gori.

Dakle, osnovno je brzo formirati vladu, vladu koja će biti utemeljena u jasnoj parlamentarnoj većini zasnovanoj na građanskoj i proevropskoj politici. Dakle, izabrati vladu koja će što prije otpočeti aktivnosti na nastavku kvalitetnog pregovaranja sa EU kako bi u bliskoj i doglednoj budućnosti stvorili uslove za ostvarenje ključnog državno političkog cilja – članstva Crne Gore u EU”, zaključio je predsjednik.

Podsjetimo, Đukanović je u dvodnevnoj posjeti Grčkoj, na poziv predsjednice te zemlje Katerine Sakelaropulu.

Cdm.me

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *