Odložena stroga primjena novih pravila na tehničkom pregledu

131

Primjena izmijenjenog Pravilnika o podjeli motornih i priključnih vozila koji podrazumijevaju da od kvaliteta izduvnih gasova i ovalnosti kočnica zavisi ocjena tehničke ispravnosti vozila odložena je na dvije godine, ali vozači ipak od 5. jula treba da obrate pažnju na nova pravila, izjavio je za Tanjug Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda.

On je skrenuo pažnju na potrebu da vlasnici vozila na vrijeme zakažu tehnički pregled, jer se može dogoditi da u narednom periodu bude smanjen broj firmi koje će moći da obavljaju taj posao zbog zamjene starih ovlašćenja novim.

„U narednom šestomjesečnom periodu tokom kog će biti izdavana nova ovlašćenja može da se dogodi da i nekoliko stotina stanica za tehnički pregled ne ispuni nove građevinske i uslove tehničke opremeljenosti za obavljanje tog posla. Zato vlasnici vozila treba da zakažu na vrijeme preglede“, naglasio je Marinković.

Dodao je da je jedna od novina to što će svaki tehnički za početak biti sniman sa dve kamere, tako da će se eventualna oštećenja i nedostaci na automobilima bolje vidjeti nego na fotografijama, što znači da vozači treba da ih otklone.

Marinković je rekao da je vlasnik stanice za tehnički pregled obavezan da čuva ove snimke godinu dana i da ih da na uvid policiji ukoliko ona želi da provjeri podatke o teničkoj ispravnosti vozila.

Naveo je da će nakon prelaznog perioda kamere biti povezane s centralom MUP-a, tako da će saobraćajna policija moći da uživo prati tok tehničkog pregleda.

„Primjena obaveznog mjerenja izduvnih gasova i ovalnosti kočnica je odložen na dvije godine, ali će se ovi parametri mjeriti kako bi se vlasnicima vozila dalo vremena da isprave eventualne nedostatke i pripreme se period kada će se i to uzimati u obzir kod ocjene tehničke ispravnosti. Dvije godine nije tako dug period“, upozorio je Marinković.

Izvor: NovaS
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *