Odnosi Bošnjaka i Srba u Novom Pazaru odlični, mogu drugima poslužiti za primjer

427

Piše: Esad Rahić

Najprije, ne postoje nikakve podjele između Srba i Bošnjaka u Sandžaku. Prava je istina da postoje samo velike političke podjele unutar samog bošnjačkog naroda, koje se negativno odražavaju na sam bošnjački narod, a više nego pozitivno na sandžačke Srbe, jer bošnjačke partije ne mogu jedni sa drugima, ali itekako mogu sa srpskim partijama.

Drugo, u Sandžaku nikada ne dolazi do fizičkih sukoba između Srba i Bošnjaka, već isključivo se dešavaju konflikti na relaciji Srbin-Srbin, Bošnjak-Bošnjak.

Treće, događaji na utakmici Novi Pazar – Partizan nisu slika i prilika odnosa Srba i Bošnjaka u Sandžaku i Novom Pazaru. Pazarski Srbi i Bošnjaci su došli da navijaju za svoj Fudbalski klub “Novi Pazar“. A onda je jedna grupa, nazovi navijača iz Beograda, koja pravi nerede i na Partizanovom stadionu u Beogradu, došla sa slikama ratnog zločinca Ratka Mladića i sa klicanjem istom i sa povicima “Nož, žica, Srebrenica“ u grad u kojem 85% stanovništva čine Bošnjaci.

Jedan dio novopazarskih navijača refleksno i instiktivno je reagirao, manje grupe  na neprimjeren način, i tako dao povoda nekim zlonamjernim krugovima da izjednačavaju one koji su planski i smišljeno cijeli događaj isprovocirali i izazvali i one koji su ničim izazvani u afektu neprimjereno reagirali.

Srbi i Bošnjaci u Novom Pazaru i uopće u Sandžaku imaju izvanredne međunacionalne odnose, koji  i drugima mogu poslužiti kao pozitivan primjer. Čak ni ovi događaji na nedavnoj utakmici nisu ih ni najmanje poremetili.

To što neke uvezene nacionalističke i šovinističke grupe planski i smišljeno žele da poremete tradicionalno dobre međunacionalne odnose između sandžačkih Srba i Bošnjaka, je jedna prolazna i neuspjela epizoda, bez trajnijih efekata.

Nego moj predsjedniče, dajte Vi nama u Sandžaku dobre puteve, pruge, fabrike, kliiničke centre, dajte uslove da  se sandžačka omladina i bošnjačke i srpske nacionalnosti zapošljava i ne iseljava, a nas su još naši pradjedovi i čukundedovi naučili da je dobar komšija ma koje vjere bio bolji od rođenog brata na daljinu i da je komšijski hak najveća svetinja.

Izvor: Sandzacke.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *