Ogroman konvoj hrli ka prestonici, kolona duga 64 kilometara; premijer premešten na tajnu lokaciju VIDEO

114

Ogroman konvoj od oko 50.000 kanadskih vozača kamiona u koloni od oko 64 kilometara stigao je u Otavu uoči planiranog protesta protiv obavezne vakcinacije.

U međuvremenu, kanadski premijer Džastin Trudo napustio je sa porodicom svoj dom u Otavi i premestio se na tajnu lokaciju.

Džastin Trudo je ranije rekao je da postoji “mala marginalna manjina neprihvatljivih stavova koja je na putu za Otavu”, ističući da je skoro 90 odsto njegove zemlje vakcinisano.

Ipak, vozači u takozvanom “Konvoju slobode” su ljuti zbog njegove izjave i planiraju ovog vikenda da pokažu nezadovoljstvo u kanadskoj prestonici.

Visoki zvaničnik parlamenta upozorio je poslanike da izbegavaju proteste i da zaključaju svoja vrata usred izveštaja da bi njihove privatne kuće mogle biti mete.

Konvoj se krenuo u nedelju iz Britanske Kolumbije, a pridružili su mu se i drugi demonstranti koji su vozili sa istoka i juga zemlje.

Kamiondžije iz SAD – kojima je dozvoljen ulazak u Kanadu samo ako su vakcinisani – takođe su se pridružili ogromnom konvoju.

Iako vođe protesta pozivaju na miran protest, pojedine izjave nekih od učesnika uključuju pretnje nasiljem.

Policija Otave saopštila je da će biti u pripravnosti i spremna da uhapsi svakog ko prekrši zakon, prenosi “Dejli mejl”.

Od 15. januara, svi kanadski vozači kamiona koji su nevakcinisani moraju da prođu test na kovid 19 i da budu u karantinu kada se vraćaju iz Sjedinjenih Država.

Nije im dozvoljen ulazak u SAD osim ako nisu vakcinisani, a američkim vozačima nije dozvoljen ulazak u Kanadu osim ako ne pokažu sertifikat.

Američki vozači koji se vraćaju u SAD, međutim, ne moraju da rade test niti da budu u karantinu.

Čak 32.000, ili 20 odsto, od 160.000 kanadskih i američkih prekograničnih vozača kamiona moglo bi da bude isključeno sa puteva zbog obavezne vakcinacije, procenjuje Kanadska kompanija za transport.

S druge strane, kanadski savez kamiondžija odbacio je protest i saopštio da je više od 85 odsto kamiondžija vakcinisano.

Mnoge kamiondžije su takođe objavile na društvenim mrežama da nastavljaju da rade svoj posao i da konvoj ne zastupa njihova prava.

Kanada je usvojila neke od najstrožih protokola o kovidu 19 u svetu.

Ontario će tek početkom ovog meseca zatvoriti svoje restorane, teretane i bioskope, a ponovo će ih otvoriti tek početkom februara.

Vakcinacije su obavezne za radnike u javnim preduzećima od prošle godine, a premijer Kvebeka najavio je da planira kazne za nevakcinisane stanovnike koji nemaju medicinski razlog da ne dobiju vakcinu.

B92.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *